Artnit

Petak, 04 Septembar 2015 10:35

Nega begonije rex Istaknut

Vrsta begonije begonija rex, poznatija po nazivima kraljevska begonija i lisnata begonija jedna je od najlepših lisnodekorativnih biljaka koje se gaje kao sobne biljke. Gaji se zbog velikog ukrasnog lišća srcolikog oblika, raznovrsnih boja i tekstura. Dobro napreduje samo ako je vazduh vlažan i gde nije izložena jakom suncu.

Zimi begoniji rex odgovaraju suva, svetla mesta zaštićena od direktnog sunca, na severnom ili istočnom prozoru, i temperatura 16 do 18 stepeni. U toku leta joj odgovara polusenka.

Begonija rex se zaliva samo odozdo. Da njeno stablo ne bi počelo da truli, zaliva se mlakom, mekom vodom preko podmetača. Zimi se zaliva umereno, jednom nedeljno, a leti obilnije, dva puta nedeljno.

Iako begoniji rex prija vlažan vazduh, njene listove ne treba prskati ili orošavati, jer mogu da se jave tamne fleke, truljenje, bakterijske ili gljivične infekcije. Preporučuje se da se saksija stavi u podmetač ispunjen vodom i kamenčićima, a može da se okruži tresetom ili mahovinom, koji će stalno vlažiti.

Tokom proleća i leta begoniju rex treba svakih 10 do 15 dana, zalivati vodom u koju se doda tekuće đubrivo, a zimi jednom mesečno.

Begonija rex se sadi u plitke saksije sa rastresitim, tresetnim supstratom.

Jednom godišnje, u proleće, begonija rex se presađuje u zemlju sa dosta peska, ali ne u velike saksije. Pošto su listovi osetljivi i lako lomljivi treba voditi računa pri presađivanju da se ne oštete. Takođe, ne podnosi dobro premeštanje.

U toku cele godine begonija rex može da se razmnožava listovima i lisnim isečcima, koji se sade u vlažan pesak i zakorenjuju na temperaturi od 25 stepeni i visokoj vlažnosti vazduha. Razmnožava se i semenom, ali nove biljke se najčešće razlikuju od majčinske biljke.

Uglavnom posle dve godine begonija rex nije tako lepa. Zato se preporučuje zamena mladim biljkama.

Pročitano 8902 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Juli 2020 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega begonije rex