Artnit

Nedelja, 23 Avgust 2015 11:19

Vanda orhideje Istaknut

Osnovne karakteristike vanda orhideja su uspravan rast i nedostatak pseudolukovica u osnovi. Razlikuju se u veličini stabljike i cveta, kao i broju cvetova po izdanku. Cvetaju više puta godišnje u raznim bojama, a cvetovi traju dve do tri nedelje. Mogu da se gaje kao sobne biljke, a lepo izgledaju u cvetnim aranžmanima ili vazi kao rezano cveće.

Vanda je rod u porodici orhideja, koji ima oko 80 vrsta. Zato što je oblik listova veoma promenljiv i zavisi od staništa, ovaj rod se često deli na dve grupe, na vrste sa klasastim listovima i vrste sa igličastim listovima.

Vanda orhideje su rasprostranjene širom istočne i jugoistočne Azije, Novoj Gvineji i severnoj Australiji. Sve vrste su monopodijalnog rasta, najčečće epifite, a ima i nekih litofitih i terestičnih. U prirodnom staništu se sa mladim korenčićima hvataju za koru drveta, odbacuju stari deo stabljike i rastući se kreću po drvetu ili rastu u pukotinama stena i kamenitim područjima.

Stabljike vanda orhideja značajno variraju u veličini. Postoje minijaturne vrste i vrste koje mogu da budu duge nekoliko metara. Na jednoj stabljici može da bude nekoliko cvetova ili puno spljoštenih cvetova u bočnoj cvasti. Stabljika i cvetovi mogu biti šareni ili prošarani belom bojom. Cvetovi su često žuto-braon boje sa braon mrljama, ali mogu da budu bele, zelene, narandžaste i crvene boje.

Pročitano 4716 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 31 Juli 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Vanda orhideje