Artnit

Utorak, 18 Avgust 2015 11:14

Delfinijum - žavornjak Istaknut

Delfinijum cveta od kasnog proleća do kraja leta. Poznat je pod imenima žavornjak, kokotić, a u nekim krajevima kao sibirski perčin. Raznovrsnost sorti je velika, a mnoge imaju poetične nazive. Gaji se kao baštenska biljka u delu vrta sa divljim vrstama, u kamenjaru. Niski varijeteti su pogodni za saksije, a visoki varijeteti lepo izgledaju u vrtu iza nižih biljaka ili kao rezano cveće u vazi.

Rod višegodišnjih cvetnica delfinijum, koji ima latinski naziv Delphinium pripada porodici Ranunculaceae i ima oko 300 vrsta. Ovaj rod je dobio ime još u antičkoj Grčkoj, zbog sličnosti njegovih pupoljaka sa glavom delfina. Po grčkoj legendi je davno među antičkim Helenima živeo mlad i talentovan čovek, koji je napravio skulpturu svoje voljene po sećanju, udahnuo joj dušu i skulptura je oživela. Zbog njegove drskosti bogovi su ga kaznili i pretvorili u delfina. Delfin je svake noći plivao do obale na koju je dolazila devojka, koju je oživeo, ali nisu mogli da se sretnu. Pošto je delfin uočio problem odneo je u svojim ustima cvet koji je sijao azurnom svetlošću, približio se obali i stavio cvet koji je bio sličan delfinovoj glavi pred noge svoje voljene.

Mnoge vrsta delfinijuma se gaje kao baštenske biljke, a većina potiče sa Alpa. Spada u najlepše rezano cveće za vaze i cvetne aranžmane. Njihova hibridizacija je razvijena u Francuskoj u XIX veku, a dugogodišnjim gajenjem i ukrštanjem nastali su mnogobrojni kultivari.

Stabljika delfinujuma je uspravna. Zavisno od vrste može da poraste u visinu 60 do 200 cm. Listovi su tanjirasti, režnjeviti.

Cvetovi delfinijuma su sakupljeni u klasaste cvasti. Cvetovi imaju 5 latica i mogu da budu prosti, polupuni i puni. Boje cvetova su skoro svih nijansi plave, ljubičaste, bele, ružičaste, crvene, žute. Seme je sitno i tamno.

Pročitano 9823 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Juli 2020 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Delfinijum - žavornjak