Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 09 Avgust 2015 11:22

Celosia - petlova kresta Istaknut

Jednogodišnja biljka celosia cveta tokom celog leta, sve do prvih mrazeva. Zbog tanjiraste krupne cvasti jarkih boja koja se sastoji od mnogobrojnih, sitnih cvetova i podseća na petlovu krestu, u narodu je poznata pod nazivima petlova kresta, petlova kruna ili perjanica. Kao baštenska biljka gaji se u vrtu, ali i kao saksijska dekorativna biljka na terasama i balkonima.

Rod Celosia obuhvata preko 30 vrsta biljaka i pripada porodici Amaranthaceae. Ime ovog roda potiče od latinske reči kelos, što znači gorući, a simboliše goruću, vatrenu boju cveta.

Celosia potiče iz toplih krajeva Azije i Afrike. Njeni listovi, mlade stabljike i pupoljci se koriste za jela, jer lako omekšavaju u kuvanju. Listovi imaju meku teksturu i blagi ukus spanaća, i takođe se koriste za priloge sa ljutom paprikom, belim lukom, svežom limetom i crvenim palminim uljem.

Stablo celosie je uspravno, nerazgranato, najčešće visine 20 do 70 cm. Neke vrste mogu da porastu do 2 m u visinu. Listovi su naizmenični, zeleni ili tamnocrveni, često dlakavi i sa izraženom nervaturom i sa cvetom formiraju piramidalni oblik. Cvetovi mogu da budu u narandžastoj, krem, žutoj, beloj, crvenoj i ljubičastoj boji.

Celosia se dobro suši i koristi za izradu aranžmana od suvog cveća. Visoke sorte se koriste kao rezano cveće, jer ne menjaju dugo boju cveta.

Pročitano 5685 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci