Artnit

Četvrtak, 23 Juli 2015 11:22

Bergenija - sibirski čaj Istaknut

Zbog lepote listova i cvetova baštenska biljka bergenija je zanimljiv ukras u vrtovima u toku cele godine. U nekim krajevima je zovu i slonovo uvo zbog velikih, kožastih listova i sibirski čaj zato što vodi poreklo iz Sibira. Koristi se kao pokrivačica tla, a pošto zauzima mnogo prostora u vrtu može da se koristi za maskiranje neravnina ili nekih delova u vrtu. Takođe, se koristi u kamenjarima i kao ivica za cvetne gredice ili staze u vrtu.

Rod Bergenia pripada porodici kamenika (Saxifragaceae). Ime roda je dato po nemačkom botaničaru Karlu fon Bergenu. Ovom rodu pripada oko 10 vrsta otpornih zeljastih višegodišnjih biljaka.

Kao samonikla bergonija raste od Avganistana do Kine, u Mongoliji i Sibiru. U Evropu je doneta 1765. godine.

Bergenija je višegodišnja grmolika biljka. Njeno stablo je mesnato, člankovito, poleglo, eliptično-okruglastog oblika i sa srcastom osnovom. Zavisno od vrste može da poraste 30 do 40 cm u visinu, a u širinu i do 60 cm.

Listovi bergenije su zimzeleni, široki, glatki, kožasti, sjajni. U toku leta su zelene boje, a u jesen dobijaju bronzano-braon ili crvenkastogrimiznu boju.

Bergonija cveta od marta do maja. Grupa sitnih cvetova, najčešće ružičastih, belih ili crvenih nalazi se na izduženoj stabljici.

Pročitano 4929 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Novembar 2019 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Bergenija - sibirski čaj