Artnit

Ponedeljak, 20 Juli 2015 11:23

Krokosmija - japanska gladiola Istaknut

Krokosmija je popularna i atraktivna baštenska biljka, slična gladiolama i irisima. Zbog oblika cvetova poznata je i po nazivu japanska gladiola. Od juna do oktobra ukrašava vrtove, a može da bude i ukras terasa i balkona ako se posadi u saksije, jer njeno kopljasto zeleno lišće podseća na ukrasnu travu, a cvetovi su živih boja.

Crocosmia je rod lukovičastih, višegodišnjih, zeljastih biljaka, koji pripada porodici Iridaceae i obuhvata oko 50 vrsta. Ime roda potiče od grčkih reči crocos, što znači krokus ili šafran i osme, što znači miris, jer cvetovi imaju miris sličan mirisu šafrana. Stari naziv za ovaj rod je Montbretia, po francuskom botaničaru De Montbretu.

Krokosmija potiče iz južne Afrike. U Evropi se gaji od XIX veka, kada su i nastali njeni prvi hibridi.

Zavisno od vrste krokosmija može da poraste od 60 do 150 cm u visinu. Stabljika je izdužena i kruta. Listovi su jarkozeleni, uski i sabljasti kao kod gladiole.

Krokosmija cveta od juna do oktobra. Cvetovi su raspoređeni gusto na cvetnoj stabljici, a na jednoj može da bude 10 do 30 cvetova levkastog oblika koji se otvaraju kao gladiole od dna ka vrhu. Mogu da budu u crvenoj, bordo, braon, narandžastoj ili žutoj boji.

Krokosmija se koristi kao rezano cveće, ali se brzo posle rezanja mora staviti u vodu, da njeni cvetovi ne bi bledeli. U vazi cvetovi traju do dve nedelje, a mogu da se suše i koriste u suvim cvetnim aranžmanima, jer kod sušenja ne menjaju boju.

Pročitano 3813 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Krokosmija - japanska gladiola