Artnit

Sreda, 17 Juni 2015 20:18

Kleoma - paukov cvet Istaknut

Kleoma je zbog teksture stabljike i neobičnih oblika cvetova uvek zanimljiv detalj u vrtu, ali i lep ukras u saksiji. Naziv paukov cvet je dobila zbog svog krupnog cveta, sa dugim prašnicima, koji podsećaju na noge pauka. Cvetovi imaju upečatljiv miris.

Rod Cleome obuhvata oko 170 zeljastih jednogodišnjih i višegodišnjih tropskih i suptropskih biljaka i grmlja i pripada porodici Cleomaceae.

Kleoma potiče iz Južne Amerike. Može da poraste do visine od oko jednog metra. Listovi su duguljasti u obliku koplja.

Od juna do septembra kleoma cveta. Na vrhu cveta se stalno pojavljuju novi cvetovi, donje latice se suše, a na mestu gde se suše se stvara seme. Cvetovi mogu da budu u beloj, ružičastoj, ljubičastoj boji i u nijansi lavande.

Baštenske biljke kleome mogu da se sade sa zadnjoj strani vrtne gredice ili leje, gde će njihove tanke stabljike biti sakrivene iza drugih biljaka, a cvetovi da se njišu na vetru iznad drugih cvetnica. Izgleda zanimljivo u kombinaciji sa mnogim cvećem, kao što su na primer verbene, dalije i suncokreti, a i sa puzavicama, kao što je slatki krompir. Kompaktnije vrste mogu da se gaje u velikim saksijama i žardinjerama.

Pročitano 4560 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Avgust 2015 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kleoma - paukov cvet