Artnit

Petak, 12 Juni 2015 11:18

Heliotrop - vanilin žbun Istaknut

Heliotrop, poznat u narodu i kao vanilin žbun i biljka vanilija obilno cveta od sredine maja do kraja oktobra. Njegovi sitni cvetovi mirišu na vanilu i privlače pčele, leptire i ptice. Može da se gaji u vrtu, u saksijama i žardinjerama, a smatra se pogodnom za gajenje kao sobna biljka. Prijatan miris cvetova čini ih dobrim izborom za sađenje pored mesta za sedenje i odmor.

Rod Heliotropium obuhvata oko 250 do 300 vrsta cvetnica i pripada porodici Boraginaceae. Ime roda potiče od dve grčke reči helios, što znači sunce i tropein, što znači okrenuti, a povezano je sa starom idejom da cvetovi ovih biljaka okreću svoje latice ka suncu.

Prema grčkoj legendi, nimfa Klitija - Okeanida, kćerka Okeana i Tetide je bila zaljubljena u boga Heliosa, ali ju je on odbacio zbog druge nimfe, Leukotoje. I dalje zaljubljena Klitija ne jede, ne priča ni sa kim i provodi dane u neprestanom gledanju sunca. Helios je na kraju pretvara u sunčev cvet "heliotrop".

Heliotrop potiče iz Perua, gde raste u tropskim i suptropskim šumama. U svom prirodnom staništu može da poraste u visinu do 100 cm, a zavisno od sorte koja se gaji 30 do 60 cm.

Heliotrop je gusto razgranata, grmolika biljka. Listovi su dugi, široki, ovalni, tamnozelene boje, izražene nervature, hrapavi i gusto dlakavi.

Cvetovi heliotropa su sitni i sakupljeni u krupne štitaste cvasti. Najčešće su ljubičaste do tamnoplave boje, a ređe ružičaste ili bele boje.

Pročitano 8282 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Heliotrop - vanilin žbun