Odštampajte ovu stranicu
Petak, 05 Juni 2015 11:33

Nega alamande Istaknut

Tropska biljka alamanda je zbog oblika i boje svojih velikih cvetova poznata pod imenom zlatna truba. Uspeva najbolje na vrućim i vlažnim staništima. Lako se gaji kao ukrasni grm ili puzavica, a da bi napredovala potrebna joj je velika vlažnost.

Iako alamanda može da podnese dobro dosta sunca, treba je staviti na mesto koje u vreme najtoplijih podnevnih sati ima hladovinu. Dobro uspeva i u polusenci.

Alamandi odgovaraju temperature između 20 i 25 stepeni. Može da prezimi u zatvorenoj prostoriji na temperaturi od oko 15 stepeni.

Za alamandu je najbolji izbor humusna zemlja u koju treba dodati malo gline ili ilovače.

Pošto koren lako truli, alamandu treba zalivati redovno, ali umereno, mekom vodom. Zemlja treba da bude stalno vlažna, ali umereno mokra.

Alamandi je potrebna velika vlažnost. Pre nego što procveta, listove treba svakodnevno prskati mlakom vodom, a u toku zime se ne preporučuje orošavanje.

U periodu vegetacije alamandu treba prihranjivati dva puta mesečno.

Pošto je alamanda puzavica, stavlja se uz neku potporu, kao što je na primer rešetka, ograda na terasi ili tanko drvo.

Kada prestane da raste, u kasnu jesen alamanda se jako podrezuje, a u proleće će poterati nove cvetne izbojke. Da bi bogatije cvetala i da bi se kontrolisao njen rast treba je ponovo orezati u proleće, a ako je potrebno presaditi u veću saksiju.

Alamanda se teško razmožava. Da bi se prolećne reznice zakorenile, potrebno im je mnogo toplote, temperature 25 do 28 stepeni i visoka vlažnost vazduha, oko 90%. Reznice dužine oko 10 cm se zabodu u saksiju sa baštenskom zemljom i mnogo peska, a potom prekriju, na primer staklenim zvonom. Kada se na reznicama pojave korenčići, svaka biljka se sadi posebno i već u toku tog leta mogu da cvetaju.

Pročitano 2711 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci