Artnit

Sreda, 27 Maj 2015 11:06

Nega vriseje Istaknut

Vriseja pripada rodu bromelija i zbog sabljastih listova i neobičnog cveta crvene, žute ili narandžaste boje poznata je i po nazivu kićena sablja. Gaji se kao sobna biljka, a održava slično kao i druge vrste bromelija. Ako je nega pravilna njeni listovi i cvetovi su uvek zanimljiv ukras u enterijeru, ali i u eksterijeru doma tokom toplijih dana.

Vriseji odgovara indirektna sunčeva svetlost ili polusenka. Ako dobija više svetlosti boja listova i brakteja je intenzivnija. Ali, kada je na dobro osvetljenom prozoru zaštitite je prozirnim zavesama od direktnog sunca.

Idealna sobna temperatura za vriseju je oko 20 stepeni. Sredinom maja se može izneti napolje i staviti na senovito mesto, a kasnije može malo da bude i na sunčanijem mestu.

Vriseja se gaji u malim saksijama, prečnika 10 do 15 cm, i nije potrebno da se presađuje u veće.

Supstrat za vriseju treba da bude bogat humusom, kiseo i dobro dreniran. Preporučuje se mešavina mahovine, lišća, peska i komposta.

Vriseja se zaliva u središte lisne rozete, koja treba da bude uvek puna vode, osim u zimskom periodu kada treba da bude suva. Prija joj zalivanje mekom vodom sobne temperature, destilovanom vodom ili kišnicom. Nepravilno zalivanje ili zalivanje tvrdom vodom izaziva truljenje korena i propadanje biljke.

U toku toplog leta i zimi u toploj prostoriji vriseju treba redovno orošavatii čistom, mlakom vodom. Od promaje je treba naročito čuvati. Ako listovi počnu da žute, treba povećati vlažnost vazduha oko nje.

Da bi se zemlja u saksiji natopila vlagom vriseju treba povremeno izlagati kiši.

Vriseja se retko prihranjuje, razblaženim rastvorom đubriva koji se sipa u lisnu rozetu.

Novi izdanci se javljaju uz samu osnovu vriseje. Ovi izdanci sa malo korenčića se mogu odvojiti posle nekoliko meseci i presaditi u drugu saksiju, a zatim ostaviti na toplije mesto, dok se biljka ne primi. Razmnožavanje iz semena je komplikovanije.

Pročitano 18064 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Novembar 2019 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega vriseje