Artnit

Ponedeljak, 25 Maj 2015 11:18

Strelicija - rajska ptica Istaknut

Tropska, zimzelena višegodišnja biljka strelicija se sve više gaji kao sobna biljka. Zbog kombinacije boja i oblika cveta nalik na glavu ptice zove se i rajska ptica. Cvet može da bude svež u vazi i do tri nedelje, i zato je cenjena kao rezano cveće. U svaki cvetni aranžman unosi boju i vedrinu.

Strelitzia je rod od pet vrsta višegodišnjih biljaka, koji pripada porodici biljaka Strelitziaceae. Ovaj rod je dobio ime po vojvodstvu Meklenburg-Strelitz, rodnom mestu kraljice Šarlote, koja se udala za kralja Džordža III i postala kraljica Engleske 1761. godine. Vrste Strelitzia nicolai i Strelitzia reginae se najčešće gaje kao sobne biljke.

Strelicija potiče iz južne Afrike, gde je poznata po nazivu ždral cvet. U svom prirodnom staništu raste kao divlja biljka i može da poraste do 10 m u visinu. U Evropu je doneta krajem XVIII veka.

Listovi strelicije su sivo-zelene boje, i po obodu talasasto naborani. Po obliku podsećaju na listove banane.

Strelicija obično cveta krajem zime ili početkom proleća, ali pod optimalnim uslovima, može da cveta u različitim periodima. Cvasti sa šest do osam cvetova se nalaze na vrhu cvetne drške, duge i do 1 m. Cvet podseća na raširena krila, tri čašična listića su najčešće jarkonarandžasto-žute boje, a dve duže latice, koje su obično srasle u osnovi raširene su u obliku krila tamnoplave boje sa posebnim sjajem. Cvetovi se otvaraju postepeno, jedan za drugim.

Kada se gaji kao sobna biljka strelicija može da poraste u visinu 1 do 1,5 m i zato joj odgovaraju visoke saksije i više prostora.

Pročitano 7096 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Novembar 2019 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Strelicija - rajska ptica