Artnit

Petak, 22 Maj 2015 10:54

Nega hojhere Istaknut

Zimzelena višegodišnja baštenska biljka hojhera, poznata zbog svojih sitnih cvetova pod imenom koralni zvončić je dobar izbor za polusenovite delove vrta, terasa ili balkona. Njeno lišće raznih boja uneće vedrinu u svaki prostor. Otporna je i ne zahteva neku posebnu negu.

Hojheri odgovara polusenovito mesto. Može da napreduje i na sunčanom mestu ako ima dovoljno vlage.

Za uspešan rast hojheri je potrebno zemljište koje je bogato humusom, blago kiselo i dobro drenirano. Uspešno se gaji i u siromašnijem zemljištu.

Pošto hojhera voli umereno vlažnu zemlju, treba je obilno zalivati za vreme suše.

U toku zime hojhera može dobro da podnese niske temperature, do -15 stepeni. Kada je hladnije od izmrzavanja može da se zaštiti grančicama četinara. Dešava se da lišće ne izdrži i uvene u toku zime, ali se u proleće pojavljuje novo.

Da bi se podstakao rast i kasnije cvetanje hojhere, preporučuje se prihranjivanje u rano proleće dodavanjem komposta. Sa ovim kompostom se može zatrpati i stari koren koji se ponekad pojavi iznad površine zemlje.

Hojhera se razmnožava deljenjem korena, a neke njene sorte i semenom. Kao i kod presađivanja i kod deljenja korena sadi se dublje u zemlju. Početkom proleća se seje seme, a iznikle biljke presađuju krajem proleća. Krajem leta se ove biljke sade na trajno mesto, na razmaku od najmanje 40 cm jedna od druge, a gornji deo se zagrne kompostom. Kada se razmnožava semenom, zbog mešanja vrsta se ne zna koji će kultivar iznići.

Da se hojhera ne bi iscrpljivala posle cvetanja treba iseći cvetne stabljike.

Pročitano 9074 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega hojhere