Artnit

Utorak, 19 Maj 2015 11:17

Nega kurkume Istaknut

Egzotična, lekovita biljka, koja se često koristi i kao začinska biljka, kurkuma u narodu je poznata kao sijamska lala, žuti koren, indijski šafran. Neki je smatraju kratkotrajnom biljkom i bacaju je kada precveta. Ima vrsta koje mogu da se gaje kao baštenske ili sobne biljke, ali im je potrebno i malo više nege.

Kurkumi odgovara sunčana strana, ali ne jako sunce.

Idealna letnja temperatura za kurkumu je 18 do 23 stepeni, a u periodu zimskog mirovanja podnosi temperature i do 7 stepeni.

Kurkuma se sadi u rastresitu humusnu zemlju. Treba da joj se obezbedi dobra drenaža na dnu saksije.

Dok traje period rasta kurkume treba održavati vlažnost zemlje. Prija joj umeren i visok nivo vlažnosti, ali saksija sa njom ne treba da stoji na podmetaču sa vodom, jer se preporučuje da koren bude suv. Listovi se mogu orošavati, ali ne i cvetovi. Zaliva se pažljivo kada se osuši zemlja, tako da zemlja bude vlažna, a ne mokra.

Dok se cvetovi razvijaju i kurkuma cveta potrebno joj je dosta vode i mnogo direktne svetlosti. Cvetovi će trajati duže, i do tri meseca u delimičnoj hladovini.

Period mirovanja kurkume počinje kada precveta, od kasne jeseni i traje do proleća. Koren treba postepeno osušiti i ukloniti opale listove. U proleće se presađuje, a da bi se podstakao rast stavlja se na toplije mesto. Posle toga se počinje sa prihranjivanjem, svake dve nedelje tečnim đubrivom za cvetnice.

Pročitano 9512 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Novembar 2019 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega kurkume