Artnit

Subota, 25 April 2015 11:10

Grevileja - svileni hrast Istaknut

Mnoge vrste grevileje su zanimljive baštenske biljke u područjima sa umerenom i suptropskom klimom, a u područjima sa kontinentalnom klimom gaje se kao saksijske biljke. Zbog svog izgleda grevileja je poznata po imenima svileni hrast, pauk cvet i biljka četkica. Na terasama i balkonima je interesantan ukras od kraja proleća do početka jeseni, zbog svojih interesantnih listova i neobičnih oblika cvetova.

Rod Grevillea, kome pripada preko 300 različitih vrsta zimzelenih višegodišnjih biljaka je deo porodice Proteaceae. Ovaj rod je dobio ime u čast Čarlsa Frensisa Grevileja, jednog od osnivača Kraljevskog hortikulturnog društva 1804. godine.

Većina vrsta roda Grevillea potiče iz Australije, a nekoliko iz Papua Nove Gvineje. Najviše vrsta ima oblik malog ili srednje visokog žbuna. Postoje i polegle forme, a samo nekoliko vrsta ima oblik manjih stabala. Zavisno od vrste može da poraste od 0,5 m i čak do 35 m u visinu u svom prirodnom staništu. Kao saksijska biljka se razvija u "zadatim" granicama, a tek nakon nekoliko godina pažljivog negovanja biljka formira listove i cvetove.

Listovi grevileje su razdeljeni, a sa donje strane imaju dlačice.

Grevileja cveta od maja do septembra. Zavisno od kultivara, cvetovi mogu da budu raznih oblika i boja - zeleni, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni, krem ili u kombinaciji boja.

Pročitano 3807 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Oktobar 2019 11:33

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Grevileja - svileni hrast