Artnit

Subota, 18 April 2015 11:30

Hojhera - koralni zvončić Istaknut

Zimzelena višegodišnja baštenska biljka hojhera je u toku cele godine zanimljiv ukras u vrtu zbog svog lišća različitih oblika i boja. Cvetovi su sitni, zvonasti, sakupljeni na filigransko razgranatim stabljikama, zbog čega se često u narodu zove koralni zvončić. Mnoge vrste hojhere su dobar izbor za polusenovite delove vrta, terasa ili balkona.

Rod Heuchera pripada porodici Saxifragaceae. Ovaj rod je dobio ime u čast profesora Johana Hajnriha fon Hojhera, koji ju je koristio i svrstao među lekovite vrste. Pored 37 vrsta ukrštanjem je dobijeno oko 70 kultivara u različitim bojama i sa različitim oblikom lista.

Hojhera potiče iz Severne Amerike. Raste u visinu do 60 cm i formira bogate bokore.

Vrste hojhere se razlikuju po boji listova, koje može da bude svetlozelene, sivo-zelene, žuto-zelene, tamnozelene, tamnocrvene, zeleno-crvene, bakarno-crvene ili braon boje. Kod nekih vrsta listovi imaju metalni sjaj ili izražene žilice.

Hojhera cveta od maja do jula. Cvetovi su sitni u obliku zvončića, grupisani na dugim i razgranatim cvetnim stabljikama, koje porastu u visinu i do 90 cm. Mogu da budu bele, crvene ili ružičaste boje.

U vrtu se hojhera lepo uklapa sa ostalim biljkama. Izgledaće zanimljivo ako se posadi u grupicama u središnjem delu vrta.

Pročitano 5676 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Oktobar 2019 11:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Hojhera - koralni zvončić