Artnit

Utorak, 31 Mart 2015 10:58

Oncidium orhideje - nega Istaknut

Oncidium orhideje, koje su zbog oblika cveta poznate po imenima leptir orhideje, plesne dame, plesne lutke se lako gaje kao sobne biljke. Njihova nega zavisiće i od vrste koju gajite. Minijaturne vrste Oncidium orhideja mogu da se gaje na pločama od plute, kore ili vlakana paprati. Većim vrstama odgovaraće supstrat u koji se doda mešavina od korenja paprati i borovih kora.

Oncidium orhidejama je potrebno dosta svetla, a posebno vrstama sa debljim lišćem. Ako nema dovoljno svetla neće cvetati. Ne prija im direktna sunčeva svetlost, a najbolje će napredovati na severoistočnom ili zapadnom prozoru.

Vlaga u vazduhu u prostoriji u kojoj se gaje Oncidium orhideje treba da bude između 40% i 60%. Zbog toga su uvek dobar ukras u kupatilu.

Oncidium orhideje mogu da podnesu temperature od 12 do 23 stepeni. Ali, ako se gaje u toplijoj prostoriji povećajte vlagu.

Između zalivanja korenje Oncidium orhideja treba da se osuši. Da bi vlaga sa listova isparila do večeri zalivajte ih ujutro. Ako su u periodu mirovanja zalivajte ih manje.

U toku aktivnog rasta Oncidium orhideje se prihranjuju dva puta mesečno.

Oncidium orhideja razvija izdanke. Kada su izdanci zreli razvija se pseudolukovica loptastog oblika, pri čijem dnu se često nalaze veoma mali pupoljci ili cvetne stabljike.

Kada Oncidium orhideja precveta, cvetne stabljike se odstranjuju, jer iz njih neće izrasti novi cvetovi.

Oncidium orhideje se mogu presađivati svake druge godine. Odgovaraju im prozirne posude, kao i glinene saksije.

Vazdušno korenje Oncidium orhideja ne treba odstranjivati, jer preko njih uzimaju hranu i vlagu iz vazduha.

Oncidium orhideje se uglavnom razmnožavaju u proleće deljenjem, kada novi izdanci izrastu skoro potpuno. Posle deljenja, stavite ih u posudu, tako da najnoviji deo biljke bude potpuno slobodan od njenog ruba. Visoka vlaga vazduha treba da se održava i ne zaliva mnogo određeno vreme.

Pročitano 7298 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Oncidium orhideje - nega