Artnit

Ponedeljak, 30 Mart 2015 11:01

Nega nemesije Istaknut

Nemesija se sve češće može videti na terasama i balkonima u rano proleće. Ova žbunasta, blago padajuća biljka se gaji kao jednogodišnja sezonska cvetnica. Dobar je izbor za dekoraciju saksija, žardinjera, mešovitih korpi i cvetnih leja u vrtu. Veoma je prilagodljiva i laka za negu.

Nemesiju treba saditi na svetlije mesto, kada prođe opasnost od mraza. Najbolje cveta na punom suncu. Ali, u toku leta je ne treba staviti na južne i zapadne ekspozicije zbog jake osunčanosti.

Plodna, stalno vlažna, dobro drenirana zemlja je dobar izbor za nemesiju.

Zbog zadržavanja vode u zemljištu može doći do truljenja korena i propadanja nemesije. Zato se kada se zasadi, prve nedelje zaliva svaki dan, a kasnije umereno jednom nedeljno, a ako je vreme isuviše suvo može se zalivati i češće. Da bi se izbegla suvišna vlažnost poželjno je da se stavi u zaštićeni prostor, kao što su pergole ili natkriveni balkoni i terase.

Nemesija se može prihranjivati tečnim đubrivim dva puta mesečno.

Za podsticanje cvetanja, nemesiju treba skratiti kada počne da cveta manje. Da bi više cvetala potrebno je i redovno odstranjivanje precvetalih cvetova, i to čitavih cvasti.

Za lep žbunast izgled nemesija se može orezivati.

Pročitano 8401 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega nemesije