Artnit

Ponedeljak, 23 Mart 2015 12:10

Mnogocvetne ruže - ruže mesečarke Istaknut

Mnogocvetne ruže poznate po nazivima ruže mesečarke i ruže buketuše se sve više sade u vrtovima, jer obilno cvetaju u buketima od proleća do kasne jeseni, a njihove intenzivne raznovrsne boje stvaraju osoben vizuelni efekat. Veoma su otporne baštenske biljke na niske temperature i bolesti. Ruže polijante i njeni hibridi, kao i ruže floribunda se najčešće svrstavaju u mnogocvetne ruže.

Smatra se da su ruže polijante nastale od Rosa multiflora, koja je donesena iz Japana 1868. godine i ukrštana sa Rosa chinensis, koja je preneta iz Kine. Njeno ime vodi poreklo od grčke reči polyanthos, što znači mnogocvetan.

Ruže polijante karakteriše nizak žbunast rast. Mogu da porastu u visinu 50 do 70 cm. Cvetovi su sitni, okrugli i dupli, bez mirisa i traju do tri nedelje. Pogodne su za sađenje u vrtne gredice, kao bordura, a neke sorte mogu da se gaje i u saksiji.

Polijanta hibridi su nastali u periodu od 1910. do 1924. godine ukrštanjem sa hibridnim čajevkama. Bokor je nešto snažnijeg rasta i ima veću masu listova. Cvetovi su krupniji u raznim bojama.

Ruže floribunde su nastale ukrštanjem grupe Polyantha-Hybrid sa ružama čajevkama. Žbunaste su i mogu da porastu do 80 cm u visinu. Cvetaju obilno i formiraju bukete od 3 do 25 cvetova. Cvetovi su krupni i u raznim bojama i mogu biti prosti, srednje gusti. Sade se pojedinačno ili grupno u vrtovima ili žardinjerama.

Pročitano 7059 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Mart 2019 12:03
Više iz ove kategorije « Nega hoste Nega justicije »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mnogocvetne ruže - ruže mesečarke