Artnit

Utorak, 15 Januar 2013 20:41

Keramičke saksije Istaknut

Keramičke saksije su veoma čest izbor za uređenje savremenih enterijera i eksterijera doma. Dekorativna biljka u keramičkoj saksiji može ulepšati svaki prostor i dati mu upečatljiv vizuelni izgled.

Keramičke saksije su veoma dekorativne i dolaze u različitim oblicima, bojama i dimenzijama. One su obično glazirane, jakih tonova ili elegantne u crnoj ili sivoj boji. Možete ih i sami bojiti i ukrašavati, i tako u uređenje prostora uneti i svoju kreativnost. U ovim saksijama sobne biljke izgledaju mnogo zanimljivije.

Keramičke saksije se najčešće koriste kao dekoracija za neugledne ili oštećene saksije. Mogu se koristiti i umesto tanjirića ili drugih podmetača koji se obično stavljaju ispod saksije.

Keramičke saksije se prave od prirodnih materijala. Keramička saksija "diše" i kroz nju zemlja isparava, i na taj način uslovi za biljku u saksiji su približniji uslovima u prirodi.

Veliki nedostatak keramičkih saksija je što uglavnom nemaju otvore za drenažu. Zbog toga treba voditi računa da ne ostaje veliki višak vode da biljka ne bi stradala.

Kada kupujete keramičku saksiju uvek potražite onu koja ima bar jednu drenažnu rupu. Ovo će omogućiti da višak vode ne poplavi koren biljke.

Glazirana keramička saksija uvek je bolji izbor od neglazirane, jer zadržava duže vlagu, biljka se manje zaliva, a zemlja se neće osušiti, čak i kada je veoma toplo vreme.

Opredelite se za keramičku saksiju svetlije boje, jer će sunčeva toplota manje prodirati nego u onu tamnije boje, posebno ako je stavljate na toplije mesto.

Obezbedite bolju drenažu, a posebno ako saksija nema drenažne rupe, stavljanjem sloja kamenčića ili lomljenog crepa na dno saksije, tako da zemlja ne izlazi iz drenažne rupe. Na taj način se sprečava zadržavanje previše vlage i truljenje korena biljke. Dobro je da ova saksija ima i svoj podmetač.

Da biste dobili mali vrt u enterijeru doma možete da zasadite tri do četiri sobne biljke zajedno u keramičku saksiju. Pri tome treba voditi računa da biljke koje se sade zajedno imaju bar približno iste zahteve zalivanja.

Keramičke saksije daju posebnu notu svakom stilu uređenja vrta, terase ili balkona. Posebno su dobar izbor za tropski stil uređenja vrta, koji ima veći broj biljaka.

Pročitano 11464 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 30 Novembar 2018 12:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Keramičke saksije