Artnit

Petak, 13 Mart 2015 12:01

Kandilica - pakujac Istaknut

Rod višegodišnjih biljaka Aquilegia, poznat po nazivima kandilica ili pakujac smatra se jednim od najlepših cvetnica. U seoskim vrtovima se gaji od srednjeg veka kao ukrasna baštenska biljka, jer su cvetovi veoma dekorativni u velikim bokorima. Može da se gaji u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima.

Aquilegia je rod koji pripada porodici Ranunculaceae, a obuhvata oko 70 vrsta višegodišnjih biljaka, koje se mogu videti na livadama, u šumama, i na većim nadmorskim visinama širom severne hemisfere. Ime ovog roda je izvedeno od latinske reči Akuila, što znači orao, jer su oblici cvetnih latica nalik na kandže orla. Zajedničko za sve vrste su brojni listovi, široki i trodelni. Zavisno od vrste može da poraste u visinu od 20 do 70 cm.

Kandilica cveta od aprila do jula. Iznad okruglastih, razdeljenih plavo-zelenih listova izrastaju cvetne stabljike na kojima se nalaze cvetovi sa dugim ostrugama. Cvetovi su malo povijeni, latice raspoređene u dva reda, a tučak je pun sitnog crnog semena.

Samonikla vrsta Aquilegia vulgaris ima plave cvetove. Lepo se uklapa u nasade višegodišnjih biljaka, zajedno sa papratima. Kombinacija sa devojačkim srcem je takođe zanimljiva.

Stare vrste kandilica iz seoskih bašti imaju bele, plave, tamnocrvene, ružičaste i ljubičaste cvetove. Novije vrste kandilica imaju krupnije cvetove i duge ostruge, a cvetovi su u svim bojama, pa i u žutoj, a mogu da budu i dvobojni ljubičasto-plavi, crveno-beli, crveno-žuti, plavo-beli, bordo-ružičasti.

Kandilica se koristi i kao rezani cvet. Buket ostaje svež i nekoliko dana, kada se vaza sa cvećem nije u pretoploj sobi.

Pročitano 6309 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Mart 2019 12:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kandilica - pakujac