Artnit

Sreda, 11 Mart 2015 12:06

Bilbergija - biljka prijateljstva Istaknut

Bilbergija pripada rodu bromelija, čije vrste se gaje kao sobne biljke. Pošto se lako presađuje i često deli prijateljima, poznata je i pod imenom biljka prijateljstva. Vrsta koja se najviše gaji, Billbergia nutans poznata je pod imenom kraljičine suze, zbog toga što iz njenih cvetova kada se dira kapne nektar, a neke njene vrste i kao sobna zob.

Billbergia je rod koji pripada porodici Bromeliaceae. Ime je dobio u čast švedskog botaničara i zoologa Gustafa Johana Bilberga. Ovaj rod sadrži oko 60 vrsta razičitih oblika, veličina i boja.

Bilbergija potiče iz Argentine, Brazila i Urugvaja. Ona je pre svega epifit i ima veoma slabo korenje. Zato često raste pričvršćena za žbunje ili drveće. Može da poraste oko 50 cm, a nekada se razvije u veliki žbun.

Vrste bilbergija često imaju manje listove od mnogih drugih vrsta bromelija. Listovi su dugi, uski, a mogu da budu raznih boja i šara ili imaju male bodlje oko ivica. Oni obrazuju rozetu u obliku levka u koji se skladišti voda.

U toku skoro cele godine bilbergija cveta, a najviše u proleće i leti. Njene brakteje su ružičaste boje. Kada cveta uz glavnu rozetu, iz koje izlazi klasasta cvast, se javljaju novi izbojci, nalik na buket. Cvast i cevasti cvetovi, koji su okrenuti na dole, mogu da budu u različitim bojama od crvene i ružičaste do ljubičaste i plave, sa jarkožutim anterama. Oni traju nekoliko nedelja.

Kao sobna biljka se najviše gaji Billbergia nutans, koja ima veoma uske zeleno-sive listove, nalik na vlati trave i zvonaste, zelene i grimizne cvetove.

Pročitano 5579 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Bilbergija - biljka prijateljstva