Artnit

Četvrtak, 19 Februar 2015 12:52

Vajgela - grm sa zvonastim cvetovima Istaknut

Vajgela je listopadni grm, koji se u proleće ili početkom leta napuni zvonastim ružičastim cvetovima, a grane se zbog težine cvetova savijaju prema tlu. Njeni cvetovi privlače leptire i pčele. Sadi se kao soliterna biljka, ili kao slobodnorastuća živa ograda. Redovnim orezivanjem od ukrasnog žbuna vajgele se može formirati i stablašica, ili održavati na minimalnoj visini.

Rod Weigela obuhvata oko 12 vrsta žbunastih biljka, a pripada porodici Caprifoliaceae. Ime je dobio po nemačkom botaničaru i hemičaru Christianu Ehrenfriedu Weigelu.

Vajgela može da poraste u visinu i širinu od 1 do 5 m. Koren je razvijen, naročito glavni.

Listovi vajgele su ovalno duguljasti sa zašiljenim vrhom i nazubljenom ivicom, dužine od 5 do 15 cm. Postoje sorte koje imaju sjajne listove u nijansama zlatne, zelene i bele boje. Zbog svojih lekovitih svojstava koriste u narodnoj medicini.

Vajgela najčešće cveta raskošno tokom aprila, maja i početkom leta. Cvetovi su zvonasti sa 5 latica, grupisani po nekoliko zajedno, 2 do 4 cm dugi. Mogu da budu bele, ružičaste, crvene boje, a ređe i žute. Plod je suva cilindrična, prava ili lako savijena čaura tamnobraon boje i sadži brojne krilate semenke.

Kao ukrasni grm često se gaji Weigela florida, poznata po nazivima obična vajgela, ružičasta vajgela, mnogocvetna, koja potiče iz severne Kine, Koreje, Mandžurije i Japana. Može da poraste i do 3 m u visinu. Listovi su eliptični na veoma kratkim peteljkama. Cveta u maju i junu. Veliki ružičasti, crveni ili beli cvetovi, po 3 do 4 zajedno, se nalaze na kratkim bočnim grančicama.

Pročitano 18633 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Vajgela - grm sa zvonastim cvetovima