Artnit

Sreda, 11 Februar 2015 12:10

Nega sobne lipe Istaknut

Sobna lipa koja je poznata po nazivima sobna lipa, afrička lipa i afrička konoplja je veoma lepa i dekorativna biljka. Može da se gaji kao sobna biljka, baštenska biljka, i da služi kao zanimljiv dekor za balkone i terase, gde je zaštićena od promaje i jakog sunca.

U toku zime sobna lipa ne treba da bude na previše toplom mestu, da joj listovi ne bi požuteli i opali. Odgovara joj svetlo mesto i temperatura oko 10 stepeni, uz umereno zalivanje.

Preko leta sobna lipa može da se iznese napolje. Treba je staviti na svetlo, ali slabo zasenčeno mesto, posebno u podnevnim časovima. Zbog velike površine listova koji isparavaju potrebno joj je mnogo vode.

Posle cvetanja sobna lipa ima period mirovanja, kada se ne zaliva i ne prihranjuje. Njeni veliki zeleni listovi će verovatno otpasti. Posle oko 4 nedelje mirovanja, orezuje se, i presađuje u nov supsrat, kome se dodaje malo đubriva i malo peska.

Sobna lipa brzo crpi hranljive materije. Zato se preporučuje prihranjivanje jednom do dva puta nedeljno kvalitenim đubrivom.

Svake 3 do 4 godine, u rano proleće sobna lipa može da se presađuje. Gornji sloj zemlje treba redovno menjati u saksiji.

Za razmnožavanje sobne lipe koriste se reznice duge 12 do 15 cm, sa 3 do 4 lista koje se dobiju od prolećnog orezivanja. Ove reznice se utaknu u saksiju sa peskom ili peskovitom zemljom, koja se drži na temperaturi od 20 stepeni, na senovitom mestu i redovno vlaži. Posle 2 do 3 nedelje reznice se zakorene. Da bi dobile lep grmolik oblik mlade biljke treba po potrebi više puta presaditi i skratiti.

Sobna lipa raste brzo. Da bi imala lep oblik i napredovala, u proleće treba orezati bočne izdanke do polovine. U jesen kada prestaje da raste, treba je ponovo orezati da bi se lepo razgranala i imala kompaktnu krošnju.

Pročitano 10987 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Mart 2019 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega sobne lipe