Artnit

Subota, 07 Februar 2015 12:25

Dipladenija - brazilski jasmin Istaknut

Dipladenija, koja je zbog svog porekla poznata pod imenom brazilski jasmin je zanimljiva tropska zimzelena puzavica. Veoma je slična mandelvili, ali su njeni listovi nešto manji i tamnozeleni. Gaji se kao baštenska biljka i u toplijim krajevima može da prezimi i napolju. Uz pažljivo orezivanje gaji se kao grmolika sobna biljka ili na terasama i balkonima.

Dipladenia pripada porodici Apocynaceae (zimzeleni). Ime roda potiče od dve grčke reči, diploos što znači dvostruk i aden što znači žlezda, i odnosi na dve žlezde u plodnici cveta.

Poznato je oko 40 vrsta dipladenije, koje uglavnom potiču iz tropske Južne Amerike.

Najčešće se gaje 2 varijeteta. Dipladenia sanderi ima ružičaste cvetove sa žutim zdrelom, veličine do 8 cm.

Dipladenia boliviensis ima manje bele cvetove koji izraženo mirišu.

Dipladenija može da poraste u visinu do 3 m. Zato se njena stabljika može oblikovati oko rešetke ili žičane mreže ili jednostavno osloniti na zid, gredu.

Listovi dipladenije su sjajni, izrazito zelene boje, kožasti, ovalni, na vrhu zašiljeni i rastu u parovima duž stabljike.

Od kasnog proleća do jeseni, sve dok je temperatura iznad 15 stepeni, dipladenija obilno cveta. Cvetovi se otvaraju pri vrhu stabljike i imaju trubast oblik i uvrnute rubove latica, a mogu da budu crveni, ružičasti, beli ili žuti. Iako nemaju jak miris privlače leptire i bumbare. Pojedinačni cvetovi mogu da traju i dve nedelje.

Pročitano 8445 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Februar 2019 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dipladenija - brazilski jasmin