Artnit

Utorak, 03 Februar 2015 12:35

Nemesija - biljka živopisnih cvetova Istaknut

Nemesija je godišnja sezonska biljka nalik na lobeliju, čiji su cvetovi sitni u raznim bojama, često mirisni. Idealna je za dekoraciju žardinjera, viseće saksije, mešovite korpe i cvetne leje u vrtu. Zbog malog rasta uvek je dobar izbor za kamenjare.

Rod Nemesia obuhvata oko 60 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih žbunastih biljaka i pripada porodici Scrophulariaceae. Ovaj rod potiče iz južne Afrike.

Nemesija cveta od sredine marta pa do kraja jeseni. Cvetovi su sitni i mogu da budu beli, žuti, narandžasti, plavi, ljubičasti, ružičasti ili crveni.

Grančice nemesije mogu da porastu u visinu do 50 cm. Rast se može usmeriti uvis ako se privežu uz neki oslonac.

Danas se najviše gaje dve vrste roda: Nemesia strumosa i Nemesia fruticosa.

Nemesia strumosa brzo raste, i može da poraste u visinu do 20 cm i isto toliko i u širinu. Bledozeleni listovi su izduženi, gusto nazubljeni. Cveta početkom jula, a zatim krajem avgusta. Cvetovi su trubasti i mogu da budu crveni, ružičasti, narandžasti, žuti, beli, plavi i prijatno mirišu. Sadi se sama ili u kombinaciji sa drugim jednogošnjim biljkama u vrtu, a izgleda lepo i u saksijama na terasi ili balkonu.

Nemesia fruticosa može da se gaji u vrtu i smatra se za idealno cveće za gajenje na terasama i balkonima. Postoje mnoge hibridne sorte koje se ističu raznovrsnim bojama cvetova i sve intenzivnijim cvetanjem.

Pročitano 19004 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Februar 2019 11:38

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nemesija - biljka živopisnih cvetova