Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 19 Januar 2015 12:37

Episcija - plamena ljubičica Istaknut

Episcia je srodna afričkoj ljubičici, i otuda i njen engleski naziv Flame Violets, što znači plamena ljubičica. Najčešće se gaji kao sobna biljka zbog veoma atraktivnih baršunastih i raznobojno obojenih listova. Kod nekih vrsta izdanci vise ili puze i zato se gaji i kao puzavica u visećim korpama i saksijama.

Episcia je rod od 10 vrsti višegodišnjih zeljastih biljaka čije stabljike daju žilave lozice. Ovaj rod pripada porodici Gesneriacae.

Episcija potiče iz Kolumbije, Venecuele i Brazila. Ova puzavica razvija busen sa rozetom i sporo raste. Najlepša je na visini do 20 cm.

Ovalno lišće episcije raste u rozeti. Zavisno od varijeteta, maljavo je sa pegama i različito obojenim žilicama. Novi hibridi mogu imati listove u rasponu boja od bledoružičaste, belo-zelene, do tamnobraon, sa srebnastim, crvenim ili ružičastim ivicama, venama ili marginama.

Episcija cveta od ranog proleća do kasne jeseni. Cvetovi su u obliku levka, zvonasti i bez mirisa. Najčešće su jarkocrveni sa žutim okcem, a kod nekih hibrida mogu da budu žute, narandžaste, ružičaste, plave ili ljubičaste boje.

Mnogobrojni hibridi nastali su uglavnom ukrštanjem dve vrste Episcia reptans i Episcia cupreata.

Kao sobna biljka često se gaji Episcia cupreata, čiji listovi su tamnozeleni sa sivo-zelenim žilama, a cvetovi narandžasti ili crveni. Izdanci dugi do 10 cm vise ili puze i zato se gaji kao puzavica. Njeni varijeteti se razlikuju po boji i šarama na listovima. Episcia cupreata Silver Queen ima srebrno-zelene listove, Episcia cupreata Acajou listove ljubičaste boje, dok Episcia cupreata Metallica ima listove sa srebrnim trakama na sredini, a Episcia cupreata Cleopatra ružičaste ivice listova.

Pročitano 7692 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 27 Maj 2015 11:39
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci