Artnit

Subota, 17 Januar 2015 12:53

Justicija - jakobinija Istaknut

Justicija, koja je u svetu baštovana poznata pod imenom jakobinija je veoma popularna dekorativna sobna biljka, a u toplim krajevima može da se gaji i u vrtu. Njeni cvetovi su neobični, nalik na zevalicu. Često se sadi u žardinjere u prostranim enterijerima i eksterijerima, ali izgleda zanimljivo i u saksiji u nekom uglu doma.

Justicia je veliki rod koji obuhvata oko 400 vrsta biljaka iz porodice Achantaceae, iz reda zevalica (Lamiales). Može se videti u tropskim karajevima širom sveta.

Justicija ili jakobinija, kako se češće zove je zimzeleni žbun koji veoma brzo raste, i može da poraste u visinu do 1 m. Njeno stablo kao i sve dalje grane se dele na dve.

Listovi justicije su tamnozeleni, dlakavi, jajastog oblika, dugi do 15 cm.

Justicija počinje cvetanje na početku leta, a ponekad ponovo tokom kasne jeseni formiranjem zelenih "pupoljaka" na vrhovima grana iz kojih se javljaju veoma brzo pravi pupoljci. Cvetovi se postepeno otvaraju. Oni su nepravilnog oblika sa jezičcima, sakupljeni u glavičaste cvasti na vrhu grana. Uglavnom su ružičaste boje, a mogu biti naranđasti, ljubičasti, crveni i beli bez mirisa.

Kao sobna biljka najčešće se gaji Jacobinija carnea, koja potiče iz Brazila. Zbog svog zanimljivog cveta, poznata je po nazivima kraljeva kruna, brazilsko pero i flamingo cvet, a u mediteranskim područjima i kao dubrovački gospar. U toplijim krajevima se može gajiti i napolju. Cveta tokom celog leta, a cvetovi su krupni i uglavnom ružičaste boje.

Mnogo ređe se kao sobna biljka gaji Jacobinia pauciflora, koja cveta obilno, krajem zime i u proleće. Njeni mali, viseći, cevasti cvetovi mogu da budu crvene i žute boje.

Pročitano 6837 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Mart 2015 12:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Justicija - jakobinija