Odštampajte ovu stranicu
Petak, 09 Januar 2015 12:28

Nega dracene marginate Istaknut

Dracena marginata, koja se često naziva zmajevo drvo sa Madagaskara je veoma popularna i otporna sobna biljka. Jednostavna je za negu. Bilo da je sama u saksiji ili sa drugim biljkama uvek je zanimljiv detalj u enterijeru doma.

Iako može da podnese i polusenku, draceni marginati je potrebno dosta svetlosti. Ali, jaki direktni sunčevi zraci mogu da oštete najpre njene listove, a zatim i celu biljku. Kada je toplije, leti se može izneti napolje i staviti na senovito mesto.

Dracena marginata je veoma otporna na razlike u temperaturi. Zimi joj odgovara temperatura od 15 do 18 stepeni, a leti od 23 do 26 stepeni.

Kompost za dracenu marginatu može da bude na bazi ilovače. Dobro je da se doda treset.

Povišena vlažnost vazduha i orošavanje prijaju draceni marginati. Zaliva se odstajalom vodom ili kišnicom, a zimi se zalivanje smanjuje. Dobro podnosi i neredovno zalivanje, ali ako je zemlja stalno vlažna njen koren propada.

Dracena marginata se prihranjuje u toku vegetacije tečnim đubrivom, jednom u dve nedelje.

Svake druge ili treće godine, u proleće pre početka perioda vegetacije dracena marginata se presađuje. Odgovaraće joj dublje saksije sa dobrom drenažom, a može da se u istu saksiju presadi i više biljaka.

Dracena marginata se razmnožava u proleće reznicama, koje se uzimaju sa stabla dužine 8 do 10 cm. Mesto reza na stablu treba premazati kalemarskim voskom. Reznice se ostavljaju 24 sata da se osuše, a zatim sade u mešavinu treseta i peska. Za nekoliko nedelja pojavljuju se korenčići mladih biljka, koji se mogu saditi u saksije, kada budu veličine oko 2 cm.

Štitasta vaš i crveni pauk najčešće napadaju dracenu marginatu. Za njih se koristi odgovarajući insekticid.

Pročitano 7242 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 29 Oktobar 2019 11:33
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci