Artnit

Četvrtak, 01 Januar 2015 12:47

Amarilis - sunovrat Istaknut

Amarilis ili sunovrat kako se često zove je višegodišnja lukovičasta biljka srodnik visibabama i narcisima. Njegov cvet je veoma lep, raznih boja, oblika i veličina, kao i prijatnog mirisa. Gaji se kao sobna biljka, a kao rezano cveće se koristi više od 250 kultivara.

Amarillis je mali rod cvetnica koji obuhvata samo dve vrste. Vrsta Hippeastrum vittatum cveta na gotovo bezlisnoj dršci, više cvetova odjednom, a vrsta Hippeastrum robustum ima zelene uske listove i cveta u parovima.

Ime Amarillis je preuzeto iz Vergilijeve pastorale, a potiče od grčke reči amarisso, što znači da svetlucaju, kao i od grčke reči amarella što znači gorčina.

Amarilis potiče iz Srednje i Južne Amerike. U Evropu je donet iz Brazilije posle Prvog svetskog rata pod imenom Amaryllis aulicum.

Listovi amaralisa su uski i dugi, a stabljika uspravna i čvrsta.

Na jednoj stabljici amaralisa raste više krupnih trubastih cvetova, koji mogu da budu u beloj, crvenoj, ružičastoj, narandžastoj boji, kao i dvobojni i šareni.

Amaralis simboliše postignut uspeh posle borbe. Tako su često davani u znak priznanja za dobro obavljen posao - posebno u nauci, pisanju ili umetnosti. U jeziku cveća znači ponos i visokoklasnu lepotu.

Pročitano 4493 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 Oktobar 2019 10:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Amarilis - sunovrat