Artnit

Ponedeljak, 29 Decembar 2014 13:31

Ciperus - vodena palma Istaknut

Ciperus, koji je poznat i po imenima vodena palma i šilj ima karakterističnu lisnu rozetu. Zbog ovog neobičnog, atraktivnog ukrasa, spada u omiljene sobne i akvarijumske biljke. U svaki prostor unosi delić prirodne svežine.

Cyperus je veliki rod biljaka. Ime roda je grčkog porekla: kypeiros.

Ciperus potiče sa Madagaskara i u svojoj postojbini raste u močvarnim predelima. Rasprostranjen je u svim krajevima sveta gde je tropska i suptropska klima.

Poznato je oko 600 vrsta kiperusa, jednogodišnjih i višegodišnjih, uglavnom vodenih biljaka. Kod nas se može naći samo sedam vrsta koje nalikuju travama.

Za sobne uslove ili akvarijume, bazene i tropski vrt pogodna vrsta je Cyperus alternifolius. U akvarijumima se često gaji Cyperus helferi. Poznata je i šarenolisna vrsta Variegatus, koja se može pretvoriti u zelenu.

Vrsta Cyperus esculentus, poznata po imenu eskalenus u Evropi se gaji od XVI veka na mnogim mestima, pa i na plantažama. Njene vlati su šire i rastu iz jestivog rizoma prečnika 2 cm, bogatog uljem i šećerom. Dragocene rizome ima i slična vrsta Cyperus rotundus, poznata kao indijski rotundus, čiji su mirisni sastojci osnova za pravljenje parfema i mirisnih štapića. Cyperus papyrus je poznat još u starom veku za proizvodnju papirusa.

Ciperus raste žbunasto. Vrste dosta variraju u veličini, sa malim vrstama koje porastu samo 5 cm, dok druge mogu da porastu u visinu do 5 m. Po obliku sve vrste su veoma slične. Pri vrhu tvrdih stabljika sakupljeni su uzani, linearno-kopljasti, po dužini zaoštreni listovi nalik žicama na kišobranu. Kod stare biljke na vrhu te ćube stvori se krug od sitnih cvetića zelenkaste boje. Seme je malo, zelenkasto nalik na orah.

Pročitano 4289 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 25 Oktobar 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ciperus - vodena palma