Artnit

Nedelja, 14 Decembar 2014 14:52

Nega fitonije Istaknut

Fitonija ili mozaik biljka, kako se često naziva zbog svojih šara jarkih boja je neobična puzavica, koja se gaji kao sobna biljka. Pošto je tropska biljka, da bi bolje napredovala potrebno joj je vlažno i toplo, i zemlja i vazduh. Zato možete da je stavite na prirodno vlažna mesta u domu, kao što je na primer kupatilo.

Fitoniji odgovara polusenka ili senka i ne treba je izlagati jakom svetlu ili direktnom suncu. Ali, ako nema dovoljno svetlosti, listovi će izgubiti svoje dekorativne šare i postati zeleni. Treba je zaštititi i od strujanja vazduha.

Idealna temperatura za fitoniju je od 21 do 25 stepeni. U toku noći ili zime temperatura ne sme da bude ispod 16 stepeni. Zbog toga će dobro napredovati u terarijumu.

Fitoniji odgovara rastresita humusna zemlja sa dodatkom 15% rečnog peska, koja je stalno umereno vlažna. Listovi fitonije venu odmah i suše se, ako se zemlja u saksiji osuši samo jednom. Na dnu saksije obavezno treba staviti drenažni sloj.

Pošto ne podnosi tešku i hladnu vodu fitoniju treba zalivati mekom i mlakom vodom. Zemlja u saksiji između dva zalivanja ne sme da se osuši, ali gornji sloj treba da se prosuši pre sledećeg zalivanja. Ova biljka zbog prevelike vlage u gornjim slojevima zemlje može da propadne, a ako ima više vode listovi opadaju, a koren truli. Leti se zaliva dva do tri puta nedeljno, a zimi manje, jednom do dva puta. Prija joj i isvakodnevno orošavanje mlakom odstajalom vodom. Da bi imala dovoljno vlage ispod saksije može da se stavi podmetač sa vlažnim kamenčićima.

Tokom proleća i leta fitonija se prihranjuje svake dve nedelje tečnim đubrivima za cvetnice, polovinom njihove propisane količine.

Februar i mart su najpovoljniji meseci za razmnožavanje fitonije. Vršne reznice, koje imaju 3 do 4 reda listova, čiji se donji listovi skidaju, stavljaju se u čašu sa vodom, a kada puste koren, sade se u supstrat za gajenje sobnih biljaka. Može da se zakoreni i vodoravnim polaganjem reznice na zemlju, koja se čvrsto pritisne žicom da bi prijanjala uz zemlju.

Preporučuje se da se fitonija presađuje svakog proleća. Pošto njene žilice ne prodiru duboko u zemlju, a ona puzi preko ivice saksije treba je presađivati i saditi u pliće saksije.

Da bi fitonija bila bujna i grmolika grančice sa cvetovima i vrhove treba zakidati.

Pročitano 17901 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 Decembar 2014 12:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega fitonije