Artnit

Četvrtak, 11 Decembar 2014 12:07

Fikus mikrokarpa - nega Istaknut

Fikus mikrokarpa, poznat i po nazivima ginseng, bonsai fikus, Tajvan fikus se često gaji kao sobna biljka zbog svog neobičnog izgleda. Ako volite bonsai, ali niste sigurni da imate vremena ili veštine koje su potrebne da se starate za bonsai, onda je fikus mikrokarpa pravi izbor. Veoma je jednostavan za negu, a predstavlja i relativno jeftin način da upoznate bonsai praksu.

Fikus mikrokarpa napreduje pored prozora ili na mestu, gde prima puno sunčeve svetlosti. Potrebno mu je najmanje pola dana svetlosti.

Zimu fikus mikrokarpa uglavnom ne podnosi najbolje. Napolje se može izneti samo u odgovarajući prostor u kojem se i tokom najtoplijih dana održava dovoljna vlažnost vazduha.

Fikus mikrokarpa lakše podnosi sušu nego višak vlage. Zato između dva zalivanja supstrat u saksiji treba da se prosuši. Zaliva se jednom, a ako se supstrat brže suši dva puta nedeljno. Kada se ne zaliva dovoljno listovi žute. Prijaće mu i prskanje vodom svakog dana.

Da bi dobro napredovao fikus mikrokarpa se prihranjuje kao i druge sobne biljke. Ali, izostanak prihranjivanja neće biti uzrok njegovog uginuća.

Osnovno pravilo u gajenju fikusa mikrokarpe je da na svakih šest listova koji rastu treba ukloniti tri lista. Ovo pravilo će međutim zavisiti i od željene opcije, kao i veličine i oblika biljke.

Na zdravom fikusu mikrokarpi raste mnogo lišća. Neki listovi opadaju prirodno zbog promene vremena, nedovoljno svetlosti ili nepravilnog rasporeda zalivanja.

Fikus mikrokarpa može da se gaji kao bonsai, jer se njegov rast i oblik lako kontroliše orezivanjem. U stvari, njegovi koreni mogu biti orezani da bi se dobio zanimljiv izgled bonsaija.

Najbolji period za presađivanje fikusa mikrokarpe je odmah posle hladnije sezone i početka proleća. Presađuje se svake dve ili tri godine, ali ako je potrebno može i jednom godišnje. Prilikom presađivanja treba podrezati trećinu korena.

Većina fikusa mikrokarpa se prilagodi novoj sredini za jednu ili dve nedelje.

Pročitano 23456 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fikus mikrokarpa - nega