Artnit

Sreda, 19 Novembar 2014 12:46

Eonijum - večan sukulent Istaknut

Eonijum je jedan od najlepših sukulenata koji se gaji kao sobna biljka. Prepoznatljiv je po neobičnim lisnim rozetama raznovrsnih boja. Izgledaće zanimljivo ako se posadi sam u saksiju, ali može da se kombinuje i sa drugim sukulentima različitih oblika i boja.

Aeonium je rod iz porodice Crassulaceae (tustike), koji obuhvata oko 35 vrsta višegodišnjih biljaka, grmova ili polugrmova. Ime roda potiče od grčke reči aionios, što znači večan, trajan, izdržljiv.

Većina vrsta eonijuma potiče sa Kanarskih ostrva, a neke iz severne Afrike, dok ima i onih koje slobodno rastu u divljoj formi po Azurnoj obali i u Sredozemlju.

Listovi eonijuma izgledaju kao voštani, imaju neobičan oblik, a neke vrste formiraju mesnate rozete na kraju ogoljenih zmijolikih grana. Zavisno od vrste listovi mogu da budu jednobojni - žuti, beli, crveni, ljubičasti, pa i tamni skoro do crne boje ili prošarani.

Cvetovi eonijuma izlaze iz centra rozete. Najčešće su mali, zvezdasti sakupljeni u cvasti. Mnoge vrste eonijuma cvetaju samo jednom, a zatim venu, ali se pojavljuju mladi izdanci.

Vrsta Aeonium tabuliforme ili tanjirasti eonijum, koja potiče sa Kanarskih ostrva smatra se za najlepšu od svih vrsta eonijuma. U visinu može da poraste do 5 cm, a u širinu i do 30 cm. Njena lisna rozeta bez stabla je ravna poput tanjira. Mesnati listići, čvrsto priljubljeni jedan preko drugog, oblikuju lepu pravilnu rozetu sa naglašenim spoljnim zavrnutim rubom. Cveta u julu i avgustu, a cvetovi su svetložute boje.

Aeonium arboreum ili drvenoliki eonijum potiče sa Kanarskih ostrva, ali raste i u područjima Sredozemnog mora. Pošto podseća na malo drvo dobio je ime arboreum, sličan drvetu. Pljosnate rozete sa mesnatim listovima u različitim bojama od zelene do skoro crne se nalaze na završecima grana. Najlepše izgleda dok je mlad, kada je malo razgranat, a kasnije zbog ogoljenih grana izgleda neobično. Posebno je zanimljiv eonijum sa žutim cvetovima i crvenim listovima.

Pročitano 9180 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Eonijum - večan sukulent