Artnit

Subota, 15 Novembar 2014 12:51

Nega neoregelije Istaknut

Neoregelija se često smatra za najizdržljiviju vrstu bromelija. Može da podnese i veoma oskudne uslove, ali odgovaraće joj mesto gde je vlaga najmanje 60 odsto. Zbog svoje otpornosti gaji se kao sobna biljka, a preko leta se može izneti u vrt, na balkon ili terasu. Pogodna je i za početnike koji su već gajili neke jednostavnije sobne biljke.

Optimalna temperatura za neoregeliju je od 22 do 25 stepeni leti, ali dobro će se osećati i na temperaturi iznad 30 stepeni. U toku zime odgovaraće joj temperatura od 16 do 20 stepeni, a treba paziti da se ne smrzne, jer ne podnosi temperaturu ispod 13 stepeni.

Najbolje mesto za saksiju sa neoregelijom je u blizini južnog prozora ili na prozoru prema istoku ili zapadu, jer joj prija svetlo mesto, ali ne i direktna svetlost.

Kada se supstrat potpuno osuši neoregelija se zaliva u lisnu rozetu, koja mora uvek da bude puna s vodom, najbolje odstajalom vodom ili kišnicom, jer se koristi tom vodom, a ne onom iz zemlje. Tokom leta zaliva se dva puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno. Prija joj i svakodnevno prskanje, posebno kada je leti veoma toplo ili je u sobi sa centralnim grejanjem.

Neoregelija se sadi u veću saksiju, u mešavinu vlaknasnog treseta, običnog treseta i peska, ali može i u mešavinu zemlje za bromelije ili u supstrat za epifite.

Pošto je epifitska biljka neoregelija se može prihranjivati, ne samo veštačkim đubrivom za bromelije, već i za orhideje.

Kada neoregelija precveta matična biljka pušta mlade izdanke, koji se odstranjuju sa korenom kada dostignu oko trećinu visine matične biljke. Ovi mladi izdanci se mogu posaditi u supstrat.

Ako se nabavlja nova neoregelija, listovi treba budu sveži i sjajni, i ne sme da bude tragova starih cvetova u središnjem levku.

Pročitano 3041 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega neoregelije