Artnit

Četvrtak, 30 Oktobar 2014 12:35

Minijaturni vrt u domu Istaknut

Minijaturni vrt u jednoj saksiji ili žardinjeri može da postane zanimljiv kutak prirode u svakom domu. Ovi vrtovi se obično prave od biljaka koje sporo rastu. Veoma je bitno i da se izaberu biljke koje imaju slične potrebe za vodom i sunčevom svetlošću.

Za minijaturni vrt se najčešće koriste razne trave, kaktusi, sukulenti, palme, zimzelene vrste, ukrasne biljke i začinske biljke, poput origana, majčine dušice, mente.

Kaktusi u minijaturnom vrtu stvaraju neobične geometrijske oblike, a vrste kaktusa koje cvetaju dugo zadržavaju cvet i unose žive boje. Od njih može da se napravi interesantan pejzaž.

Saksije ili žardinjere za minijaturni vrt mogu da budu različitog oblika i dubine, od keramike, gline, drveta ili pruća. Polomljene saksije uz malo mašte i truda mogu da se promene i sa biljkama postanu interesantni minijaturni vrtovi.

Kao dekoracija za minijaturne vrtove koristi se malo kamenje, minijaturni nameštaj, komadi grnčarije, detalji kao što su kućica, klupica, ogradica, fontane, figurice životinja.

Ukrasne stazice za minijaturni vrt mogu da se naprave od kamenčića, a bazen od kamenčića oblikovanih i složenih na zemlji u saksiji ili žardinjeri.

Pročitano 4699 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 03 Februar 2019 12:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Minijaturni vrt u domu