Artnit

Nedelja, 26 Oktobar 2014 12:36

Phalaenopsis orhideje - orhideje noćni leptiri Istaknut

Phalaenopsis orhideje, poznate i po nazivima orhideje noćni leptiri i moljac orhideje zbog oblika cveta, su jedne od najlepših, ali i prvih orhideja opisanih na Dalekom istoku. Njeni hibridi su danas veoma popularne sobne biljke, zbog neobičnih cvetova raznovrsnih boja, koji ostaju sveži i po nekoliko meseci.

Phalaenopsis pripada porodici Orchidaceae. Ime roda je nastalo od grčkih reči phalaina, što znači moljac i opsis, sličan. Ovo ime je verovatno povezano sa time što cvetovi nekih vrsta liče na moljce u letu. Ovom rodu pripada oko 60 vrsta orhideja, a odgajeni su i mnogobrojni kultivari.

Prirodno stanište Phalaenopsis orhideja je jugoistočna Azija, Indija, Indonezija, Malezija i Filipini. Uglavnom rastu na drveću koje koriste samo kao oslonac, ali ima i vrsta koje rastu u kamenitoj okolini.

Rod Phalaenopsis se može podeliti u dve grupe. Tako vrste iz jedne grupe orhideja imaju duge razgranate cvasti, do metra dužine i velike, skoro okrugle cvetove ružičaste ili bele boje. Druga grupa vrsta orhideja ima kratke stabljike i manje zaobljene, voštane cvetove sa izraženijim bojama.

Phalaenopsis orhideje mogu da budu u raznim veličinama. Obično formiraju jednu uspravnu stabljiku, koja u zavisnosti od vrste nosi od jednog, pa i preko stotinu cvetova, koji se otvaraju svakih nekoliko meseci i dugo traju. Cvetovi mogu da budu u svim bojama duginog spektra, ali su najčešće jednobojni. Zanimljivi su cvetovi nekih vrsta, koji su u raznim kombinacijama boja, prugasti ili šareni, sa centrom cveta drugačije boje ili pegama raznih oblika, rubovima ili naglašenom nervaturom.

Na jednonožnim granama Phalaenopsis orhideja razvija se po jedan list koji izlazi iz jezgra, a ako se jezgro ošteti biljka ugine. Listovi su mesnati i zaobljeni. Neke vrste imaju listove maslinastozelene boje, a ima i onih sa šarenim lišćem koje su atraktivne i kada ne cvetaju.

Pročitano 6856 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 05 Februar 2019 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Phalaenopsis orhideje - orhideje noćni leptiri