Artnit

Sreda, 08 Oktobar 2014 11:46

Paprat nefrolepis - sobna paprat Istaknut

Paprat nefrolepis ima razdeljene listove i veoma lep oblik. Formira velike bokore sa paperjastim listovima. Poznat je i po nazivima sobna paprat i čupava ili kovrdžava paprat. Često se gaji kao sobna biljka, koja je prikladna i za slabije osvetljena mesta u domu, ali može da se gaji i na svetloj prozorskoj dasci, jer podnosi više svetla od ostalih vrsta paprati.

Rod paprati Nephrolepis pripada porodici Polypodiaceae. Ime roda povezano je sa oblikom listova i potiče od grčkih reči nephros što znači bubreg i lepis što znači ljuske. Zbog simetrično poređanih liski uz peteljku lista poznata je pod narodnim imenom lestvičasta paprat.

Postoji oko 40 vrsta paprati iz roda Nephrolepis, koje su uglavnom rasprostranjene u tropskim oblastima Azije, Afrike, Srednje Amerike, kao i zapadne Indije. U svom prirodnom staništu rastu na zemlji ili kao epifiti.

Nefrolepis ima razdeljene listove koji u prirodnom staništu mogu da dostignu i do 1 m, i zato se često zove i kraljica prašume. Listovi su jarkozelene boje, veoma iseckani, duguljasti i grupisani u veliku rozetu. Postoje mnogi varijeteti sa manje ili više podeljenim i talasastim listovima. Listovi kod veoma poznate sorte Nephrolepis exaltata Bostoniensis, poznate kao bostonska paprat su lučno savijeni, dužine od 90 do 120 cm. Kod sorte Nephrolepis exaltata Whitmannii listovi su sitni, nazubljeni i kovrdžavi, a kod sorte Nephrolepis exaltata Fluffy Ruffles, kovrdžavi, tamnozeleni. Sorta Nephrolepis exaltata Tiger ima zanimljive listove sa žutim i bledozelenim šarama.

Još u viktorijansko doba paprat nefrolepis je bila najomiljenija paprat zbog mekih, lučno savijenih listova. Deluje efektno u visećim korpama i u modernim enterijerima. Obično se sadi u saksije veličine oko 12 cm.

Pročitano 8049 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 Decembar 2014 12:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Paprat nefrolepis - sobna paprat