Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 15 Septembar 2014 11:42

Pampas trava - neobičan ukras u vrtu Istaknut

Pampas trava je višegodišnja ukrasna trava, koja se često gaji u vrtu zbog zanimljive forme. Velike svilenkaste metlice krase njenu stabljiku, od kasnog leta do sledećeg proleća, ako zima ne obiluje padavinama. Pošto mogu da traju devet do deset meseci, one su veoma neobičan ukras u vrtu, a koriste se i za pravljenje cvetnih aranžmana.

Pampas trava potiče iz Južne Amerike. Raste u kompaktnoj formi, zbijenog busena. Može da poraste preko jednog metra, a cvetno stablo skoro dvostruko više, čak i do 1,80 m. Postoje i niže vrste pampas trave pogodne za manje vrtove.

Listovi pampas trave su od zeleno-srebrne, maslinastozelene do sivo-zelene boje, uski u obliku biča, i mogu da porastu do 80 cm.

Pampas trava cveta od kasnog leta do oktobra. Cvetovi su sitni i čine atraktivne srebrne ili ružičaste metlice na vrhu, koje mogu da budu duge i do pola metra i ostaju često na biljci i preko zime. Vrste sa ružičastim metlicama su nešto niže i sitnije od onih sa belim.

Pampas trava najbolje napreduje na svetlom, od vetra zaštićenom mestu i lako propusnom zemljištu koje je bogato hranljivim materijama.

Pošto raste visoko i širi se kao grm, pri sađenju pampas trave treba ostaviti dovoljno mesta za širenje i zaštititi je od vetra. Zimi je treba dobro uvezati i zaštititi granjem i suvim lišćem, a da je vetar ne bi razneo prekrije se papirnatim džakom.

Kao močvarnoj biljci pampas travi je potrebno dovoljno vode, ali samo onoliko koliko može da potroši.

Pampas trava se razmnožava deljenjem busenova, a najbolje vreme je proleće.

Da bi izgledala dekorativnije pampas trava se sadi pojedinačno ili u kombinaciji sa nižim biljkama. Zanimljivo izgleda kada se grupiše na travnjacima. Kada se kombinuje sa drugim višegodišnjim biljkama, treba da se posadi iza nižih vrsta.

Pročitano 6202 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci