Artnit

Utorak, 25 Decembar 2012 20:49

Nega difenbahije Istaknut

Difenbahija je popularna sobna biljka, uglavnom zbog toga što dobro podnosi uslove u zatvorenom prostoru, mnogo bolje od većine sobnih biljaka. Difenbahija nije preterano teška za gajenje, ali je potrebno da se pridržavate osnovnih uslova nege koje ova sobna biljka traži.

Difenbahija voli svetlo, ali joj odgovara mesto sa dosta indirektne svetlosti. Za nju je najbolja istočna ili severna strana doma. Veće potrebe za svetlošću imaju vrste sa jarkim šarama listova. Direktni sunčevi zraci mogu izazvati ožegotine na listovima, a nedovoljno svetlosti pojavu novih previše sitnih listova na vrhu.

Zimi difenbahiji odgovara temperatura od 15 do 18 stepeni, ali se uz povećanu vlažnost vazduha može uspešno gajiti i na višoj temperaturi, do 24 stepena. Tokom zime temperatura može biti niža, ali ne ispod 15 stepeni. Ako je ipak izložite nižim temperaturama u nekom periodu, tada zemlja mora biti relativno suva, a biljka se ne sme naglo izložiti visokoj temperaturi nego postepeno. Ova sobna biljka teško opstaje u dužem periodu na nižoj temperaturi, a ako se temperatura spusti ispod 10 stepeni, ona propada. Kod niskih temperatura donji listovi biljke drastično opadaju, venu ili trunu, a delovi stabla trunu, i biljka se teško oporavlja.

Difenbahija voli vlagu i prija joj redovno orošavanje, a posebno orošavanje mlakom vodom bez sadržaja kreča. Ono se sprovodi finim raspršivanjem kada je visoka dnevna ili sobna temperatura. Pri orošavanju treba biti oprezan da se ne bi oštetili listovi i razvile gljivice. Prija joj i da se listovi povremeno prebrišu vlažnom krpom.

Tokom proleća i leta difenbahija se zaliva mlakom odstajalom vodom 2-3 puta nedeljno, a zimi na 7-8 dana. Ne podnosi preterano zalivanje i zato je nakon zalivanja kada se ocedi suvišna voda, stavite u njen suvi podmetač. Zalivajte je opet kada se zemlja osuši, ali ne potpuno. Ukoliko joj je zemlja prezasićena vodom (slabo propusna) ili se zaliva tvrdom vodom može doći do truljenja korena, a samim tim i do uginuća biljke. Ako se previše zaliva listovi će požuteti i zbog toga zemlja treba da se malo prosuši, a zatim biljku ređe zalivajte.

Difenbahija se prihranjuje tečnim đubrivima ili folijarno. U proleće i leto neophodno je prihranjivanje i to na svakih 14 dana.

Pošto difenbahija raste veoma brzo potrebno joj je više prostora i presađivanje jednom godišnje. Najbolje vreme za presađivanje je proleće. Nova saksija treba da bude za dva broja veća od prethodne. Na dno saksije se obavezno stavlja drenažni sloj (usitnjen stiropor, hidrokultura ili srednje sitan šljunak). Zemlja u koju se sadi treba bude mekana, humusna, bogata zemlja.

Najlakši način razmnožavanja difenbahije je reznicama, odsečenim iznad starog lisnog čvora. Takva reznica treba da ima tri do četiri lista i treba da se prosuši, a posle dva dana stavi u mešavinu ovlažene zemlje i peska, na temperaturi od 21 do 24 stepena. Odsečenu reznicu možete staviti i u vodu da se ožili, a potom zasaditi u kompost. Drugi način razmnožavanja je odsecanjem dela stabljike duge oko 8 santimetara sa najmanje tri do četiri stara lisna čvora. Donji deo reznice treba dezinfikovati. Zasađeni deo treba da bude onaj koji je bliži donjem delu biljke. Prilikom odsecanja stabljike iz nje curi sok koji je otrovan i zato se preporučuje korišćenje zaštitnih rukavica.

Difenbahija veoma brzo raste pa joj se mora osigurati dovoljno prostora. Nema neko određeno doba godine kada izrazitije raste, ali kada počnu da se pojavljuju mladi listovi, prihranite je i malo više zalivajte.

Vremenom difenbahija gubi starije listove, a problemi postoje ukoliko i mlađi listovi opadaju. Odumiranje donjih listova kod starije biljke se ne može sprečiti. Kada biljka postane neugledna i nestabilna, jednostavno je odrežite na oko 10 santimetara iznad zemlje i ona će ponovo napredovati.

Difenbahija ne voli blizinu izvora toplote, hladnu promaju i često premeštanje. Posledice toga mogu biti opadanje listova ili pojava smeđih fleka uz ivicu lista.

Ukoliko difenbahiju napadne crveni pauk, listovi žute, a sa donje strane se pojavljuje paučina. Onda povećajte vlažnost vazduha i isprskajte je insekticidom. Pojava vunastih vaši se prepoznaje po belim vunastim slojevima koji podsećaju na grudvice vate. Možete da ih uklonite vaticom natopljenom alkoholom ili da je isprskate insekticidom.

Difenbahija sadrži mlečni sok, koji izaziva iritaciju i crvenilo kože i zbog toga je potrebno zaštititi ruke tokom nege, a nakon rada obavezno treba oprati ruke. Biljku treba postaviti na mesto van domašaja dece. Ako imate kućnog ljubimca, mačku ili psa bilo bi dobro da je stavite i van njihovog dometa.

Ako difenbahiju pravilno negujete dobićete divan ukras u enterijeru doma sa predivnim, širokim, šarenim listovima. Ova sobna biljka će Vam sigurno učiniti neki kutak u domu vizuelno zanimljivijim i svežijim.

Pročitano 46448 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 April 2019 10:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega difenbahije