Artnit

Nedelja, 07 Septembar 2014 12:00

Nega gnezdaste paprati Istaknut

Gnezdasta paprat (Asplenium nidus) ili sleznica je vrsta paprati koja se često gaji kao sobna biljka, zbog svojih velikih sjajnih zelenih listova sakupljenih u rozetu. Lakše se neguje i oblikuje od drugih vrsta paprati, koje se gaje kao sobne biljke. Pošto joj je potrebno dosta vlage, a ne prija joj direktno sunce, može se držati u kuhinji ili kupatilu.

Gnezdastoj paparati odgovara polusenovito i toplo mesto, kao i veći prostor. U toku leta se ne sme izlagati direktnom suncu, pa je treba držati u senci.

Iako gnezdastoj paprati prija toplota i vlaga, može da uspeva i na sobnoj temperaturi. Škodi joj vrućina iznad 24 stepeni, kao i hladnoća ispod 16 stepeni.

Pošto gnezdastoj paprati prija kada u vazduhu ima mnogo vlage, treba redovno prskati listove mlakom vodom, posebno zimi. Ako je vazduh suv, saksija može da bude na sloju vlažnog šljunka.

U toku leta gnezdasta paprat se zaliva obilnije, dva do tri puta nedeljno, u sredinu rozete koju čine listovi. U toku jeseni i zime zalivanje se smanjuje, a supstrat održava umereno vlažnim.

Listove gnezdaste paprati jednom mesečno treba brisati krpom. Ne preporučuje se korišćenje preparata za povećanje sjaja listova.

U toku leta gnezdasta paprat se prihranjuje jednom nedeljno, a zimi jednom mesečno tečnim đubrivom, čija je koncentracija dvaput manja nego što se preporučuje.

Svake godine gnezdastu paprat treba presađivati u kvalitetno zemljište za cveće sa dodatkom treseta, koju nije potrebno jako zbijati. Saksija sa biljkom se stavlja na zasenčeno toplo mesto, gde je temperatura oko 18 stepeni.

Gnezdasta paprat se lako razmnožava. Od starije biljke, odvajaju se mladi izdanci i sade u tresetno zemljište pomešano sa peskom, koje se oko korena, dobro prignječi. Da bi se zakorenili, treba ih staviti na osenčeno mesto, obezbediti stabilnu vlažnost i temperaturu oko 15 stepeni.

Pročitano 4273 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega gnezdaste paprati