Artnit

Subota, 06 Septembar 2014 11:55

Scindapsus - potos Istaknut

Scindapsus je puzavica srodna filadendronu, koja se sve češće gaji kao sobna biljka. Poznat je i pod imenom Pothos (potos). Prema istraživanjima NASE spada u kategoriju biljaka prečistača vazduha. Pošto upija štetne materije, kao što su na primer dim od kuvanja i cigareta, i pročišćava vazduh, posebno je dobar izbor za kuhinje i dnevne sobe.

Scindapsus je rod kome pripada oko 20 vrsta puzavica. Njegov naziv na grčkom jeziku znači kao bršljan.

Postojbina Scindapsusa su istočna Indija i Solomonska ostrva.

Scindapsus brzo raste, a može da poraste u visinu i do 4, 5 m. U sobnim uslovima stablo dostiže dužinu oko 2 m. Listovi su najčešće sjajni, zašiljeni ili jajasti, prošarani zlatnožutim ili srebrnim šarama. Intenzitet boje zavisi od količine svetlosti, i ako im nedostaje svetla njihovi listovi neće razvijati boju, nego će biti zeleni. Kada se gaji kao sobna biljka ne cveta.

Danas postoje brojni kultivari sa belim, žutim ili svetlozelenim šarama. Kao sobne biljke puzavice uglavnom se gaje dve sorte: Scindapsus pictus varijetet Argyracus i Scindapsus aureus, koje imaju veoma zanimljive listove.

Scindapsus pictus ima šiljasto-srcolike debele listove, čija je gornja površina tamnozelena sa plavo-zelenim i žučkasto-belim šarama. Varijetet Argyraeus ima male listove sa jasnim belim mrljama i srebrnim rubom.

Scindapsus aureus ili puzavi filadendron, kako se često zove ima zimzelene, debele, skoro sukulentne listove srcolikog oblika, tamnozelene boje sa žutim šarama.

Scindapsus je idealna biljka za gajenje u visećim korpama kao puzavica, ali ako je u saksiji može se staviti štap obložen mahovinom oko kojeg će se penjati. Pomoću eksera se može pričvrstiti uz zid, uz okvire vrata ili prozora. Takođe, može da bude zanimljiv ukras koji slobodno visi u prostoru sa nekog komada niskog nameštaja ili zidnog stalka.

Pročitano 7361 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Scindapsus - potos