Artnit

Utorak, 26 Avgust 2014 11:25

Ukrasni grašak - mirisna grahorica Istaknut

Ukrasni grašak (Lathyrus odoratus) brzo raste i cveta od juna pa sve do oktobra meseca. Zbog mirisa svojih cvetova poznat je i pod imenom mirisna grahorica. Kao cvetni grm ili puzavica je uvek zanimljiv ukras u vrtu, ali i u saksijama, ili visećim korpama na terasi ili balkonu. Njegovi cvetovi unose žive boje i ispunjavaju prostor prijatnim mirisom.

Ukrasni grašak je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Potiče iz južne Italije, Krete i Sicilije - Mediterana.

U Evropi se ukrasni grašak gaji od XVII veka. Postao je popularan u XIX veku, posebno kao rezano cveće zahvaljujući škotskom odgajivaču Henriju Eckfordu, koji je ukrštanjem razvio brojne kultivare mirisnog graška. Pri tome je on zadržao originalni miris cvetova, koji su postali veći i u raznim bojama.

Stablo ukrasnog graška je puzeće. Niže vrste formiraju cvetne grmove, visine od 25 do 60 cm, a visoke vrste su puzavice koje porastu od 1,5 do 3 m. List je građen od 2 listića i 2 vitice, koje nisu previše duge. Vrstama koje su puzavice treba obezbediti potporu od pruća ili nekog sličnog materijala, oko koje će se omotati.

Osnovna vrsta ukrasnog graška ima izrazito mirisne cvetove u nijansama ružičaste i ljubičaste boje. Danas postoje mnogi kultivari sa različitom bojom cveta koje odlikuje manje ili više izražen opojan slatki miris. Cvetovi mogu da budu u nijansama bele, ružičaste, ljubičaste i crvene boje, a postoje i kultivari sa cvetovima prošaranih boja. Kultivari sa veoma krupnim cvetovima nemaju intenzivan miris i mogu se koristiti kao rezano cveće, jer se razvijaju na dugim cvetnim drškama.

Pročitano 12350 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasni grašak - mirisna grahorica