Artnit

Petak, 22 Avgust 2014 11:31

Pilea peperomioides - kineski dolar Istaknut

Pilea peperomioides je vrsta pileje koja se često gaji kao sobna biljka. Zbog svog porekla često se naziva kineski dolar ili kineska misionarska biljka. U narodu je poznata i pod imenima medaljon i slonovo uvo zbog oblika lista, a zovu je i sobna begonija. Veoma je otporna i laka za negu. Zato je dobar izbor za početnike, kao i sve one koji nemaju dovoljno vremena za gajenje sobnih biljaka.

Pilea peperomioides potiče iz zapadne Kine. U Evropu su je doneli švedski misionari iz Kine 1946. godine.

Stabljika Pilea peperomioides je drvenasta, cilindrična, gruba, krta, braon-ružičaste boje, duga oko 30 cm.

Listovi Pilea peperomioides su mesnati, kožasti, tamnozeleni, i nalaze se na dugim peteljkama koje rastu od sredine lista. Mladi listovi su sjajni, imaju zanimlljivu teksturu, ali vremenom postaju bezizražajni. Listovi će biti veći, ako je biljka na svetlom mestu ili polusenci, zaštićena od direktnog sunca. Ako je na direktnom, jakom svetlu dobiće opekotine.

Pilea peperomioides cveta u proleće. Cvetovi su sitni, beli ili bledozeleni, ponekad u ružičastim nijansama. Muški i ženski cvetovi se nalaze na istoj biljci.

Optimalna temperatura za Pilea peperomioides je od 22 do 24 stepeni. Leti se može izneti napolje. Najniža temperatura koju može da podnese je od 10 do 12 stepeni.

Humusna, vlažna, dobro drenirana zemlja odgovaraće Pilea peperomioides.

U toku vegetacije Pilea peperomioides se prihranjuje svake dve nedelje.

Kada je vreme toplo Pilea peperomioides treba redovno da se zaliva. Ako listovi počnu da venu treba je češće zalivati, a ako počnu da padaju smanjuje se učestalost zalivanja.

Pilea peperomioides može da se presađuje svake godine u nove saksije. Ako je potrebno isecite stare grane i uklonite staro lišće.

Pelcerom ili deljenjem Pilea peperomioides se lako razmnožava.

Pročitano 14695 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Oktobar 2019 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Pilea peperomioides - kineski dolar