Artnit

Ponedeljak, 18 Avgust 2014 11:42

Kameleon biljka - Houttuynia cordata Istaknut

Kameleon biljka (Houttuynia cordata) je veoma dekorativna baštenska biljka, koja unosi boje u svaki prostor eksterijera doma. U zavisnosti od svetla i temperature menja boju listova od zelene, žute, do crvene boje, po čemu je i dobila naziv kameleon biljka. Dobro napreduje u vlažnom zemljištu, ali i plitko potopljena u vodu.

Houttuynia cordata, ili kako se često naziva kameleon biljka je vrsta koja pripada rodu Houttuynia. Potiče iz Azije, gde raste na vlažnim, močvarnim senovitim mestima, kao žbunasti prekrivač tla. Brzo se širi. Veoma je otporna i dugovečna.

Kameleon biljka može da poraste u visinu od 20 do 30 cm. Cela biljka, a naročito njen crvenkast koren, ima prijatan miris, koji podseća na miris pomarandže.

Listovi kameleon biljke su srcastog oblika prošarani zelenom, žutom, ružičastom ili crvenom bojom. Boje su intenzivnije ako raste na sunčanom mestu.

Kameleon biljka cveta u junu i julu. Cvetovi su sitni, sa četiri bele latice. Bogati su mineralima kalijuma, magnezijuma i natrijuma.

Od davnina se kameleon biljka koristi u tradicionalnoj medicini. Smatra se da ima mnoga lekovita svojstva. Antibakterijska je, diuretička, laksativna, pojačava imuni sistem i koristi se, čak i kod ujeda zmije i kožnih poremećaja.

U Kini i Vijetnamu se korenje kameleon biljke koristi kao povrće, a njeno lišće jede kuvano ili sveže i koristi kao dodatak salati. Ukus je neobičan, nalik na ukus ribe, pa je po tome dobila naziv Fish Mint.

Iako je otporna na zimske hladnoće, kameleon biljka treba da se zaštiti u jesen. Zimi nestaje, a u proleće se ponovo pojavljuje.

Kameleon biljka je dobar izbor za sađenje pored fontana ili ivica jezerca u vrtu na kojima obrazuje zanimljive šarene tepihe. Može da bude zanimljiv ukras i na terasama i balkonima, ako se posadi u žardinjere ili saksije.

Ako se kameleon biljka kombinuje sa ukrasnim travama ili drugim višegodišnjim biljkama stvaraju se zanimljivi koloristički aranžmani.

Pročitano 10372 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 07 Oktobar 2019 10:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kameleon biljka - Houttuynia cordata