Artnit

Petak, 15 Avgust 2014 11:44

Kalistemon - četkovac Istaknut

Kalistemon u svom prirodnom staništu raste kao zimzeleni žbun, ali se može oblikovati u zanimljiv egzotični žbun, omanje drvo ili cvetnu živu ogradu. Zbog neobičnog oblika cveta poznat je pod nazivima četkovac, četka za flaše ili perač flaša. U primorskim krajevima se gaji u vrtu, a u kontinentalnim kao saksijska biljka ukrašava terase i balkone tokom lepih sunčanih dana.

Kalistemon (Callistemon) je rod od oko 40 vrsta iz porodice Myrtaceae. Većina vrsta potiče iz Australije, a samo nekoliko iz Nove Kaledonije. U zavisnosti od vrste, može da poraste i do 4 m. Deluje herbicidno i sprečava rast korova oko njega.

Listovi kalistemona su uski, neizmenični, tvrdi, puni eteričnih ulja, u početku su crvenkasti, a kasnije zelene boje. Iako je u svom prirodnom staništu zimzeleni grm, u kontinetalnim krajevima mu u jesen opada lišće.

Neke vrste kalistemona cvetaju samo jednom, dok druge cvetaju više puta u toku godine. Callistemon citrinus, poreklom iz Australije, gaji se u Evropi od XVIII veka i može da poraste do 3 m, a cveta više puta godišnje, od maja do septembra. Njegovi cvetovi su vatrenocrveni, a uske, kožaste latice kada se protrljaju mirišu na limun. Vrsta Callistemon rigidus cveta samo jednom godišnje.

Najčešće u proleće i leto, iz brojnih prašnika i tučkova se formiraju neobični cvetovi duž vrha grana kalistemona. Cvetovi su mali, pojedinačni, postavljeni gusto, i formiraju okrugle ili klasaste cvasti, duge oko 10 cm. Najčešće su crvene boje, ali mogu da budu i ljubičaste, ružičaste, bele, zelene, narandžaste ili bledožute boje.

Nakon cvetanja kalistemona, stvaraju se sitne okrugle drvenaste čaure sa semenom. Kada se čaure osuše otvaraju se, i iz njih izlazi seme nalik na prašinu.

Da bi se formirao žbun sa gustom krošnjom, malo drvo ili cvetna mediteranska živa ograda, kalistemon treba orezivati posle svakog cvetanja.

Pročitano 15522 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kalistemon - četkovac