Artnit

Sreda, 13 Avgust 2014 11:24

Gnezdasta paprat - Asplenium nidus Istaknut

Gnezdasta paprat (Asplenium nidus) ili sleznica je omiljena sobna biljka zbog svojih velikih izrazito širokih kožastih listova. Ova vrsta paprati, za razliku od ostalih paprati nema rasperjano lišće, i lakše se neguje i oblikuje. U senovite delove enterijera doma unosi tropski dašak i zelenilo.

Gnezdasta paprat (Asplenium nidus) pripada velikoj porodici paprati Aspleniaceae, koja ima oko 700 vrsta. Ime roda potiče od grčke reči koja označava lek za slezinu, jer se biljka koristila u narodnoj medicini. Naziv, gnezdasta paprat je povezan sa oblikom lisne rozete, nalik na ptičje gnezdo.

Tropska područja, Afrike i Azije su prirodna staništa gnezdaste paprati. Iako raste i na zemlji, najčešće opstaje kao epifit. Razvija se na stablima i granama palmi ili drugog drveća, do 60 m visine. Njeni listovi mogu da budu dugi do 150 cm, a široki 10 do 20 cm.

Listovi gnezdaste paprati su kopljasti, sjajni, svetlozeleni, kožasti i složeni u veliku levkastu rozetu, i ako se gaji kao sobna biljka mogu da porastu i do 90 cm. Dužinom lista se pružaju braon žile, koje su naročito izražene pri dnu i na poleđini lista. Kada poraste novo lišće se spiralno uvija od centra prema gore. Mladi izdanci, koji izrastaju iz podzemnog stabla su veoma osetljivi i ne smeju se dodirivati nekoliko prvih nedelja.

Dok je gnezdasta paprat mlada i mala može da bude na bilo kom mestu u domu, gde za nju postoje povoljni uslovi. Ali, kako raste zahtevaće sve više prostora.

Pročitano 5586 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Oktobar 2019 10:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gnezdasta paprat - Asplenium nidus