Artnit

Petak, 08 Avgust 2014 11:52

Kasija - sena Istaknut

Kasija ili sena je zanimljiva tropska žbunasta biljka koja cveta celo leto. Njeni cvetovi, najčešće zlatnožute boje unose vedrinu u svaki prostor eksterijera doma. Gaji se najčešće kao jednogodišnja baštenska biljka u vrtu ili većoj saksiji na terasi ili balkonu.

Kasija (Cassia) pripada rodu Sena koji ima preko 300 vrsta, porodici Fabaceae.

Afrika i Azija su prirodna staništa kasije. Na predelima od Sudana do Irana rastu kasije, a neke vrste se od davnina koriste u tradicionalnoj medicini. Meso ploda se koristi kao laksativ, a kora za lečenje infekcije kože. U Egiptu, Indiji i Somaliji gaji se u komercijalne svrhe.

Kasija je žbunasta biljka sa razgranatim, svetlozelenim uspravnim stablom. Njena aromatična kora slična je cimetu, ali se razlikuje u jačini i kvalitetu. Miris je manje delikatan u odnosu na cimet, oštriji je i ljući.

Na dugim peteljkama kasije nalazi se 4 ili 5 pari tankih kožastih listova žuto-zelene boje.

Većina vrsta kasije cveta iste godine nakon nicanja, pa se često gaji kao jednogodišnja biljka. Cvetovi su skupljeni u grozdaste cvasti, najčešće su žute boje, ali ima vrsta sa ružičastim cvetovima. Posle cvetanja formira se seme u obliku mahune, u kojoj se obično nalazi 6 semenki.

Kasija brzo raste. Može da poraste u visinu i do 3 m. Orezivanjem u proleće može da se oblikuje kao malo drvo ili žbun.

Pročitano 9875 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 07 Oktobar 2019 10:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kasija - sena