Artnit

Petak, 04 Juli 2014 13:52

Dihondra - puzavica i ukrasna trava Istaknut

Dihondra (Dichondra) je lisnodekorativna puzavica koja je zanimljiv ukras sunčanih terasa i balkona. U mediteranskom podneblju, gde obična trava teško uspeva, koristi se i za travnjake. Vrsta Dichondra repens, u narodu poznata pod imenom bubrežasta trava sve češće se koristi kao ukrasna trava u vrtovima.

Dihondra (Dichondra) je puzavica, koja obuhvata mali rod cvetajućih višegodišnjih biljaka iz porodice Convolvulaceae. Ime roda potiče od grčkih reči dis, što znači dva i chondros, što znači zrno i odnosi se na njene plodove.

Cela dihondra je prekrivena gustim belim dlačicama, što joj daje baršunast izgled. Brzo raste i njeno dugo viseće stablo može da poraste i preko 2 m, a ako se posadi u leji, jedna biljka može da pokrije 1 m².

Listovi dihondre su sitni, srcolikog oblika, srebrne ili zelene boje.

Cvetovi koje razvija dihondra su sitni, neugledni i nemaju poseban miris. Mogu da budu beli, zelenkasti ili žućkasti.

Kao viseća puzavica dihondra se sadi u velike saksije, kao i viseće korpe ili saksije. Idealna je za kombinovanje sa cvećem.

Neke vrste dihondre mogu da se koriste u vrtovima za formiranje travnjaka. Da bi travnjak bio vedriji posadite i male cvetnice poput begonija i kadifa. Ovaj travnjak zahteva manje nego "običan" travnjak, lak je za održavanje i otporan na gaženje.

Pročitano 19234 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dihondra - puzavica i ukrasna trava