Odštampajte ovu stranicu
Subota, 28 Juni 2014 14:22

Begonia semperflorens - ledeno srce Istaknut

Begonia semperflorens ili stalno cvetajuća begonija je veoma popularna vrsta begonije, koja ima i najviše sorti. U nekim krajevima zovu je još i ledeno srce ili ledenica. Veoma je otporna baštenska biljka. Iako može uspešno da prezimi, najčešće se gaji kao jednogodišnja vrsta u vrtovima, ali i u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima.

Begonia semperflorens potiče iz Brazila. Žbunastog je rasta, visine od 10 do 30 cm. Stablo je zeleno, nisko, mesnato, pravilno razgranato.

Listovi Begonie semperflorens su mesnati, sjajni, nalik na voštane, od svetlozelene do tamnopurpurne boje.

Begonia semperflorens cveta od aprila pa sve do prvih mrazeva. Cvetovi su puni ili jednostavni, i mogu da budu beli, ružičasti, jarkocrveni i narandžasto-crveni, jednobojni ili dvobojni, sa manje ili više naglašenim žutim prašnicima.

Od aprila do juna Begonia semperflorens se sadi u vrtu na razmacima od 20 cm, i to 25 biljaka na m². U polusenci se sade sorte sa zelenim listovima, a na sunčana mesta one sa bakarnim listovima. Posađena i na senovitim mestima izgleda lepo. Preporučuje se da se u zemlju umeša malo treseta. U saksije prečnika 15 cm sade se po tri biljke.

Iako Begonia semperflorens može da izdrži velike vrućine i suše treba je redovno zalivati. Pošto puno vlage može da izazove propadanje biljke, između zalivanja kompost treba da se prosuši, a voda ne sme da ostaje u podmetaču. Ne treba da se zaliva hladnom vodom, već odstajalom.

Begonia semperflorens se prihranjuje prilikom zalivanja, tako što se u litar vode doda 0,8 g punog đubriva, jednom do dva puta nedeljno. Za svako treće ili četvrto prihranjivanje preporučuje se korišćenje đubriva sa većim sadržajem fosfora.

Da bi se produžilo cvetanje Begonie semperflorens i omogućio njen nesmetan rast treba redovno uklanjati uvele listove i cvetove.

Begonia semperflorens se razmnožava isključivo semenom. Reznice se mogu ožiliti, ali je to u velikoj meri neuspešno.

Pred jesen Begonia semperflorens može da se skrati, i unese u veoma svetlu prostoriju u kojoj je temperatura od 15 do 18 stepeni, gde će nastaviti da cveta, ako ne bude pretoplo i ne zaliva se previše. Ako se zasadi u jesen u malu saksiju, u jaku zemlju sa dosta peska, stavi na prozor, dobro oreže i umereno zaliva cvetaće i u toku zime.

Begonia semperflorens je odličan izbor za kamenjare, gredice, obrube i bordure u vrtu. Može da se sadi u kombinaciji sa skoro svim biljkama.

Pročitano 31373 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci