Artnit

Nedelja, 15 Juni 2014 13:26

Plumbago - baštenska biljka bujnih cvasti Istaknut

Plumbago je zanimljiva baštenska biljka zbog svojih bujnih cvasti. Njeni sitni cvetovi, uglavnom raznih nijansi plave boje unose vedrinu u vrtove, na terase i balkone od juna do kasne jeseni. Može da se gaji kao puzavica ili oblikuje kao žbun.

Plumbago je rod od 10 do 20 vrsta cvetnica, koji pripada porodici Plumbaginaceae. Ime roda potiče od latinskih reči plumbum, što znači voditi i agere, što znači da liči. Ovo ime je prvi upotrebio Plinije Stariji, koji je zbog cveta olovnoplave boje i sposobnosti da stvori mrlje soka olovne boje na koži, verovao da je ova biljka lek za trovanje olovom.

Plumbago potiče iz južne Afrike. U svom prirodnom staništu je žbun koji raste od 1 do 3 m visine i približno toliko raste i u širinu. Neke vrste su se tradicionalno koristile za lečenje bradavica, preloma i rana. Ušmrkavao se protiv glavobolje i koristio za razbijanje loših snova. Štap biljke je stavljan u slame koliba, jer se verovalo da štiti od groma.

Listovi plumbaga su mali, ovalni, izduženi, a sa zadnje strane hrapavi i sivo-zeleni, a zbog refleksije svetla izgledaju belkasti.

Plumbago cveta od juna do kasne jeseni. Cvetovi sa po pet latica se formiraju sa bočnim izbojcima i formiraju loptaste cvasti, i najčešće su svetloplave boje, a u zavisnosti od vrste mogu da budu i beli, ružičasti i tamnoplavi.

Plumbago može da se gaji kao puzavica, kojoj treba obezbediti lestvice ili mrežu oko kojih će obavijati svoje lastare. Orezivanjem se može oblikovati kao žbun.

U vrtu se plumbago može gajiti kao visoka rubna biljka i u kombinaciji sa drugim cvećem ili ukrasnim travama.

Plumbago može da se gaji u većoj saksiji, koja će krasiti terase ili balkone tokom leta, a pre prvih mrazeva unese u svetlu prostoriju koja se ne greje.

Pročitano 7307 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Septembar 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Plumbago - baštenska biljka bujnih cvasti